Další záplata pro Smartwings. Půjčily si 737-800 po zkrachovalých Primera Air

Boeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: SmartwingsBoeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: Smartwings

Letecká společnost Smartwings zařadí v příštích dnech dočasně do flotily další Boeing 737-800. Firma si ho půjčila od leasingové společnosti

Letecká společnost Smartwings zařadí v příštích dnech dočasně do flotily další Boeing 737-800. Firma si ho půjčila od leasingové společnosti AerCap Leasing. Má pokrýt výpadek letadel po uzemnění strojů 737 MAX.

„Jde o kontrakt na 6 měsíců. Než začne létat s cestujícími, musí proběhnout ještě zápis do leteckého rejstříku a další procedury,“ řekla mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková.

Letadlo se už minulý týden objevilo na fotografii na twitteru, jak stojí v irském Shannonu. Ponese českou registraci OK-TSV. Má polepy Smartwings, současně na něm ale zůstal i lak po původním provozovateli, zkrachovalé aerolince Primera Air.

Jde o takzvaný dry leasing, tedy pronájem pouze letadla, posádky si Smartwings zajistí sám. Boeing 737-800 dosud nese registraci OE-IBF. Podle serveru planespotters.com je necelých 19 let starý. Létal u čínských Mandarin Airlines, poté u Primera Air až do jejich loňského pádu.

Smartwings řeší nedostatek letadel výpomocí od různých leteckých společností. Zatím nejproblémovější se jeví spolupráce s americkými Swift Air. Kvůli americké registraci vyžadují drobné zásahy na letadle a kontrolu přítomnost technika s certifikací od amerického leteckého úřadu. Kvůli tomu nedávno skončilo letadlo na téměř 24 hodin na Kypru, server Novinky.cz upozornil na čerstvý případ letu z Antalye, kde cestující čekali 20 hodin.

Tagy 737-800 AerCap Leasing Boeing 737-800 OK-TSV primera air smartwings Top
6 komentářů