Další výluka mezi Prahou a Kolínem. Správa železnic chystá opravy u Velimi

Rekonstrukce koridoru Velim - Poříčany. Pramen: Správa železnicRekonstrukce koridoru Velim - Poříčany. Pramen: Správa železnic

V srpnu bude jednokolejný provoz i v úseku Velim – Kolín.

Cestování po hlavním železničním koridoru z Prahy do Kolína čeká letos další omezení. K již probíhající velké opravě a částečné modernizaci úseku Poříčany – Velim letos začne ještě oprava části trati z Velimi do Kolína.

Správa železnic již vypsala veřejnou soutěž na zakázku v odhadované ceně 114,5 milionu korun na zhotovitele opravy. Ta je naplánována na srpen, konkrétně termíny od 8. 8. do 19. 8. 2022 a od 20. 8. do 31. 8. 2022.

„Vždy se jedná o výluku jedné ze dvou traťových kolejí v úseku Velim – Kolín. Oprava je plánována v souběhu s probíhající stavbou. Provoz tedy více neomezí, využijí se už plánované výluky,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Během stavby má dojít k opravě obou traťových kolejí. Dojde k čištění štěrkového lože, souvislé výměně kolejnic a pražců a zpětnému zřízení bezstykové koleje a opravě jejích geometrických parametrů. Vítěz má také opravit tři přejezdy.

Výluka záměrně v čase jiné větší akce

Ve Velimi ve směru od Kolína začíná jedno z aktuálně největších omezení na české železnici, modernizace úseku do Poříčan. Rekonstrukci koridoru Velim – Poříčany za 3,83 miliardy korun provádí od předloňského května společnost Swietelsky Rail (ve sdružení se Subterrou). Stavba zahrnuje úseky Velim – Pečky, Pečky – Poříčany, stanice Poříčany a Velim a zastávky Cerhenice a Tatce; jde o komplexní rekonstrukci železničního svršku a sanaci vybraných úseků železničního spodku. Hotovo má být v roce 2023.

Omezení letos pokročilo tak, že část vlaků jezdí odklonem přes Nymburk, vlaková linka S1 od z  Poříčan do Kolína nejezdí a je nahrazena plně autobusy. Toto omezení má skončit právě 31. srpna.

Při plánování této opravy se vycházelo z faktu, aby v následných letech v tomto úseku nebyly nutné další opravné práce generující omezení provozu,“ dodala Friebová.

Tagy Správa železnic trať 010 Velim - Kolín
49 komentářů