Další velký tendr Českých drah. Shání elektrické jednotky za 8,4 miliardy korun

Jihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice, červen 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice, červen 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Od září loňského roku vypsaly České dráhy soutěže na nové vlaky v hodnotě přes 80 miliard korun.

(aktualizováno 10:35) České dráhy shání dalších až 47 nových elektrických jednotek pro regionální dopravu. Dnes vypsaly soutěž na jednotky typu EMU140, což jsou obvykle dvouvozové jednotky s kapacitou kolem 140 míst k sezení.

Dopravce soutěž oznámil ve věstníku veřejných zakázek, během dopoledne se objevila i na profilu zadavatele. Na rozdíl od jiných soutěží na nové vlaky České dráhy nezaručují odběr jediné jednotky, vše bude jen opcí.

Podle základních informací půjde o rámcovou smlouvu včetně kompletního servisu jednotek. Odhadovaná cena zakázky je 8,4 miliardy korun. Jednotky mají být dvousystémové, určeny budou pro regionální dopravu. Dopravce v dokumentaci neuvádí, pro jaké kraje s nimi počítá. Mají zvládnout rychlost do 160 km/h. Podobně jako u dalších nových soutěží nebude o vítězi rozhodovat jen cena. Mezi kritérii je i ovlivnění nákladů na dopravní cestu, navýšení počtu sedadel či spotřeba trakční energie.

V Česku v poslední době probíhá velká modernizace elektrického provozu, především díky smlouvě Českých drah se Škodou Transportation na nové jednotky RegioPanter a také velké zakázce Jihomoravského kraje na jednotky nazvané Moravia.

Jde o další obří tendr na nové vlaky, který České dráhy za poslední půl rok vypsaly. Od září loňského roku vypsal dopravce čtyři velké soutěže na nové elektrické vlaky v hodnotě 86 miliard korun. Ve všech případech jde ale o rámcové smlouvy, kdy nemusí dojít k vyčerpání celého kontraktu.

Aktuálně u Českých drah běží soutěž na dodávku dvouzdrojových elektrických jednotek BEMU (3,4 miliardy korun, 15 jednotek), jednotky EMU400 pro dopravu okolo Prahy(až 90 jednotek, 42 miliard korun) a 60 jednotek EMU350 na rychlost až 200 km/h (32 miliard korun).

Tagy České dráhy elektrické jednotky pro regionální dopravu EMU140
133 komentářů