Další velkou stavbu blokují spory o kvalifikaci Metrostavu. Úprava silnice ze Znojma možná letos ani nezačne

Obchvat Lechovic. Foto: ŘSDObchvat Lechovic. Foto: ŘSD

Stavba měla začít už v červnu, smlouva bude nejdříve v září.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odkládá o několik měsíců plánované zahájení stavby silnice I/53 ze Znojma do Lechovic. Důvodem jsou spory o vítězství společnosti Metrostav Infrastructure, která podala nejlevnější nabídku.

Jde o další velkou stavbu, která stojí kvůli referencím Metrostavu. „Termín zahájení prací na silnici I/53 v úseku Znojmo – Lechovice, kdy jsme původně chtěli začít už v létě, musíme posunout. Důvodem je stále probíhající výběrové řízení na zhotovitele stavby. V procesu je prokazování kvalifikačních předpokladů uchazeče, který podal nejvhodnější nabídku,“ uvedlo ŘSD na svých stránkách. Konec zadávacího řízení je naplánován na září, pokud nebudou podány námitky. Otázkou pak zůstává, zda dojde ještě letos k zahájení.

Metrostavu byla loni nepravomocně zakázána účast v tendrech o veřejné zakázky. Výstavbu silnic a dálnic následně převedl do dceřiné firmy Metrostav Infrastructure, která nyní boduje cenou v řadě velkých silničních a dálničních tendrů. Investor řeší zásadní otázku, zda má nejlevnější účastník tendrů potřebné reference. Ty konkurence zpochybňuje.

Stavební firmy podaly nabídky na modernizaci silnice I/53 ze Znojma do Lechovic už v březnu. Odhadovaná cena byla 443 milionů, Metrostav Infrastructure nabídl 328 milionů korun a ještě výrazně kratší dobu výstavby: místo 630 dnů 420 dnů. Do tendru dorazilo sedm nabídek, na druhém místě je sdružení Sovis, Váhostav SK a VHS Teplice.

Vytížená spojnice k dálnici D52 je hlavní trasou mezi Znojmem a Brnem. Jedná se celkem o sedm kilometrů dlouhý úsek. Po úpravě dojde k rozšíření na šířku 11,5 metru. Zhruba kilometr a půl před obchvatem Lechovic dojde ještě k rozšíření na tři pruhy, dva pruhy budou ve směru na Znojmo.

Součástí stavby je také přestavba stávající úrovňové křižovatky silnice I/53 se silnicemi III/41317 a III/40834, zrušení úrovňové křižovatky I/53 se silnicí III/41313 a zrušení úrovňových napojení sítě polních cest a sjezdů na silnici I/53.

ŘSD si od úprav slibuje zvýšení bezpečnosti provozu. Denně mezi Pohořelicemi a Znojmem projede kolem osmi tisíc aut. Kompletní informace o stavbě jsou na stránkách ŘSD.

Mapa opravovaného úseku silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Foto: ŘSD

Mapa opravovaného úseku silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Foto: ŘSD

Tagy I/53 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Znojmo - Lechovice
11 komentářů