Další velká soutěž na české železnici. Ministerstvo hledá dopravce pro vlaky na západ Čech

Souprava InterJet. Foto: České dráhySouprava InterJet. Foto: České dráhy

Dopravci mají na zpracování nabídek přes půl roku.

Ministerstvo dopravy vypsalo další velkou zakázku na provoz dálkových vlaků. V soutěži s odhadovanou cenou 8,5 miliardy korun hledá dopravce, který zajistí provoz linek Ex6 Praha – Plzeň – Cheb a R16 Praha – Plzeň – Klatovy (Železná Ruda).

Informace o vypsané soutěži byla nejprve pouze ve věstníku veřejných zakázek, na profilu zadavatele se objevila později. Dosud tyto výkony zajišťují České dráhy. Ve směru z Prahy na západ Čech běží aktuálně i druhá velká soutěž na provoz vlaků z Prahy do Mnichova, kterou vypsalo ministerstvo společně s bavorským objednatelem veřejné dopravy BEG.

Bavorský objednatel BEG a české ministerstvo dopravy vypsaly soutěž na linku Mnichov – Praha

Nová smlouva by měla být na patnáct let, celkový rozsah výkonů je 50,1 milionů kilometrů. Stát požaduje vozidla nejméně na 200 km/h, musí být nové.  V případě linky Ex6 dosud České dráhy nasazují na trasu prakticky to nejlepší, co mají ve své flotile: soupravy InterJet.

Ministerstvo stanovilo do hodnocení celkem 7 různých kritérií. Nejvyšší váhu bude mít požadovaná kompenzace za kilometr (55 %), následovaná výší výchozích nákladů a výchozího čistého příjmu v cenové hladině roku 2024 (35 %). Další kritéria mají už menší váhu: po třech procentech částka za kompenzaci při změně objemu výkonů a pro započítání objednávky pro neelektrifikovaný úsek Klatovy – Železná Ruda. Dvě procenta váhy v hodnocení bude mít kapacita přepravovaných jízdních kol, po jednom procentu zásuvky na dobíjení elektroniky a rozteče mezi sedačkami ve druhé třídě.

Ministerstvo dalo dopravcům dlouhou dobu na přípravu nabídky, termín pro podání nabídek je 13. června 2024.

Zakázce a přesným požadavkům se budeme věnovat v dalším textu.

(v původní verzi bylo nesprávně uvedeno, že nemusí být nové vozy, za chybu se omlouváme)

Tagy České dráhy Ex6 linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy otevírání železničního trhu R16
176 komentářů