Na další úsek D35 míří bagry. U Sadové začne čtvrtmiliardový archeologický výzkum

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

Dálnice povede územím bitvy u Hradce Králové.

V trase další části dosud nepostavené dálnice D35 se v příštích týdnech objeví stavební technika. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ukončilo soutěž na záchranný archeologický výzkum pro úsek Plotiště – Sadová. Objemem prací půjde o jednu z největších archeologických zakázek za poslední roky v českém dopravním stavitelství. ŘSD zaplatí za výzkum 242 milionů korun, dalších zhruba 100 milionů korun za zemní práce souvisejících s výzkumem. V druhém případě soutěže ještě běží.

Ukončení soutěže na archeologický výzkum vyplývá z informací na profilu zadavatele. Do tendru přišla jediná nabídka od sdružení vedeného Univerzitou Hradec Králové, dalšími členy sdružení jsou Eurovia CS, Archaia, Smola HK a Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

Na celkem 7,5 kilometru dlouhý úsek mezi exitem z D11 v Plotišti u Hradce Králové a Sadovou běží stavební řízení. Stavba by měla začít příští rok, naváže na úsek ze Sadové do Hořic, kde již došlo k výběru zhotovitele a na podzim by měla začít samotná stavba.

Odhadované náklady na stavbu jsou 2,25 miliardy korun. Trasa dálnice vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. Jedná se o chráněnou oblast s vysokým předpokladem archeologických nálezů. Prochází územím památkové zóny „Bojiště bitvy u Hradce Králové“. „Z  multispektrálního leteckého průzkumu byly vytipovány lokality, kde bude při provádění výkopových prací vysoké riziko střetu s archeologickými nálezy. Průzkum výrazně doporučuje provést následné podrobné ohledání detekovaných lokalit a zmiňovaných oblastí před zahájením stavebních prací, a tím eliminovat rizika prodloužení termínu výstavby. V místě se dají očekávat četné nálezy,“ uvedlo ŘSD v informačním letáku stavby,

V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět nových mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary.

Trasa D35 Plotiště - Sadová. Foto: ŘSD
Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště Ředitelství silnic a dálnic Záchranný archeologický výzkum
44 komentářů