Další stavba na D6. Silničáři vypsali tendr na dvoumiliardový obchvat Hořoviček

Nový úsek dálnice D6. Foto: Úřad vládyNový úsek dálnice D6. Foto: Úřad vlády

Jedna stavba na D6 vypukne dříve. Už v prvních týdnech nového roku by se mělo poprvé kopnout na obchvatu Krupé.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) učinilo krok k další stavbě na dálnici D6, když vypsalo tendr na stavební firmu pro obchvat Hořoviček na Rakovnicku. Předpokládaná cena za více než pětikilometrový dálniční úsek činí 1,965 miliardy korun.

„Na stavbu probíhá ještě majetkoprávní příprava a připravuje se žádost o vydání stavebního povolení. Zahájení stavby se předpokládá ve 2. polovině příštího roku,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2025.

„Cílem obchvatu je odvést veškerou tranzitní dopravu z centra Hořoviček, které je v současné době neúnosně zatíženo automobilovým provozem. To působí značně negativně na život v obci,“ uvádí ŘSD. Přeložka povede severně od Hořoviček v nové stopě, v části stavby ale půjde o přeměnu nynější silnice I/6 na dálnici. Součástí stavby je jedna mimoúrovňová křižovatka (MÚK Jesenice). Ta zajistí dálniční napojení silnice I/27, která vede na jih na Plzeň a na sever na Žatec.

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

Jedna stavba ale na D6 vypukne mnohem dříve. Už v prvních týdnech nového roku by se mělo poprvé kopnout na téměř sedmikilometrovém obchvatu Krupé, který ŘSD po více než roce od vypsání tendru přiřklo firmě Metrostav Infrastructure. Hotov by měl být rovněž v roce 2025. K dokončení středočeské části D6 pak už bude zbývat jen část Hořesedly – přeložka (9,2 km), která by se rovněž měla začít stavět příští rok.

Loni v listopadu ŘSD po třech letech výstavby otevřelo dva úseky: Nové Strašecí – Řevničov (5,5 km) a navazující obchvat Řevničova (4,2 km). Letos v polovině roku se pak řidiči dočkali i pětikilometrového obchvatu Lubence v Ústeckém kraji.

Tagy D6 Hořovičky obchvat ŘSD
24 komentářů