Hotovo: Obchvat Krupé na D6 postaví Metrostav Infrastructure za 1,5 miliardy

Nový úsek dálnice D6. Foto: Úřad vládyNový úsek dálnice D6. Foto: Úřad vlády

Stávající silnice I/6 podle ŘSD už dávno nevyhovuje hustému provozu, po vybudování dálnice se změní v silnici II. třídy.

Téměř sedm nových kilometrů dálnice D6 kolem obce Krupá postaví společnost Metrostav Infrastructure (MI). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) završilo tendr, který byl vypsán už loni v listopadu. Celkem přišlo sedm nabídek, MI přišla s nejnižší cenou 1,543 miliardy korun. Předpokládaná cena byla 1,94 miliardy.

Stavba má už od ledna pravomocné stavební povolení. „Zahájení předpokládáme v prvních měsících roku 2022,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Plány tak nabraly téměř roční skluz. Při vypisování tendru loni na podzim mluvilo ŘSD o tom, že k zahájení výstavby dojde na jaře 2021.

Dálnice D6, přeložka Krupá. Pramen: ŘSD

Dálnice D6, přeložka Krupá. Pramen: ŘSD

Lhůta pro doručení nabídek byla několikrát posunuta, za zpožděním ale stojí především spor o reference firmy Metrostav Infrastructure, kterou skupina Metrostav ustavila v dubnu 2020 přejmenováním dceřiné firmu MVE Štětí (zkr. malá vodní elektrárna). Převedla na ni výstavbu silnic a dálnic a začala ji vysílat do dálničních tendrů. Spor ve prospěch Metrostavu rozlouskl teprve nedávno Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jako precedens posloužil obchvat jihomoravského Čebína.

Stávající silnice I/6 podle ŘSD už dávno nevyhovuje hustému provozu, po vybudování dálnice se změní v silnici II. třídy. Součástí nového dálničního úseku bude jedna mimoúrovňová křižovatka (Krupá), most přes železniční trať a přes 800 metrů dlouhá estakáda.

Stavba potrvá tři roky.

Tagy D6 Metrostav Infrastructure přeložka Krupá
18 komentářů