Další rána pro dopravce: Slovensko považuje Českou republikou za rizikovou zemi

Pendolino na Slovensku. Foto: České dráhyPendolino na Slovensku. Foto: České dráhy

Dopravci zajišťující spojení mezi Českou republikou a Slovenskem se budou muset vyrovnat s novou nepříjemností a možným odlivem poptávky. Slováci

Dopravci zajišťující spojení mezi Českou republikou a Slovenskem se budou muset vyrovnat s novou nepříjemností a možným odlivem poptávky. Slováci zařadili Česko na seznam rizikových zemí, což mimo jiné znamená, že cestující se po příjezdu na Slovensko musejí prokázat negativním covidovým testem nebo nastoupit do pětidenní karantény a následně projít testy.

Opatření začne platit v pátek, takže někteří dopravci v příštích dnech očekávají vlnu návratů na Slovensko. „Předpokládáme, že do pátku bude chtít ještě řada občanů a návštěvníků Slovenska využít spojení k cestě na Slovensko tak, aby se vyhnuli karanténě,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. RegioJet proto podle něj v příštích dnech posílí spoje na Slovensko. S jejich omezením po pátku zatím nepočítá.

Mluvčí Leo Expressu Emil Sedlaří opatření označil za „další citelnou ránuu pro dopravce, kteří se potýkají s negativními dopady pandemie“. „Pozitivní je alespoň výjimka pro studenty, kteří tvoří významnou část cestujících mezi Českem a Slovenskem,“ doplnil Sedlařík. České dráhy se k situaci se zatím nevyjádřily.

Vedle zmíněných studentů budou mít výjimku také pendleři do 30 kilometrů od hranic, pedagogové, výzkumníci, zdravotníci, zemědělci, sociální pracovníci, pracovníci v kritické infrastruktuře a někteří sportovci a umělci.

Tagy dopady pandemie Covid 19 LEO Express RegioJet slovensko
91 komentářů