Další prohra ekologických spolků na D49. Ministerstvo potvrdilo změnu územního rozhodnutí

Stavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSDStavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD

Důvodem pro změnu územního rozhodnutí je chystaná výstavba tří dodatečných protihlukových zdí.

Ekologické spolky Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu, Spolek pro ekologii Kostelec a Egeria neuspěly s odvoláním proti změně územního rozhodnutí pro stavbu dálnice D49 Hulín – Fryšták. Ministerstvo dopravy odvolání nevyhovělo a změnu územního rozhodnutí (s některými doplněními) potvrdilo. Už loni na jaře neuspěly spolky s žalobami proti stavebnímu povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požádalo Krajský úřad Zlínského kraje o změnu územního rozhodnutí, které vydal v roce 2004 městský úřad Holešov. Důvodem je chystaná výstavba tří dodatečných protihlukových zdí (fakticky prodloužení původně plánovaných), což ŘSD odůvodňuje změnou hygienických limitů.

D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD

D49 Hulín – Fryšták. Pramen: ŘSD

Zlínský krajský úřad silničářům vyhověl a změnu územního rozhodnutí v listopadu 2021 provedl. Proti tomu se odvolaly k ministerstvu dopravy zmíněné spolky, v odvolání přitom zpochybnily i v minulosti vydaná závazná stanoviska, například ministerstva životního prostředí, hygieniků nebo hasičů. Ministerstvo dopravy je proto muselo znovu obeslat a požádat o stanovisko.

ŘSD mimo jiné argumentovalo, že změnou jsou dotčeny pouze pozemky státu určené pro stavbu dálnice, nedojde tak ke zvětšení záboru stavby, cílem je přitom lepší ochrana veřejného zdraví. Snahu odvolatelů označilo jako šikanózní a „od spolků, jejichž předmětem činnosti má být ochrana životního prostředí a veřejného zdraví, za značně udivující“.

Rozestavěná a zakonzervovaná dálnice D49 v úseku Hulín –⁠ Fryšták se začala znovu stavět po jedenáctileté přestávce v prosinci 2021. Úsek měří přes 17 kilometrů, hotov by měl být v roce 2024.

Tagy D49 Děti Země Hulín - Fryšták Ministerstvo dopravy
46 komentářů