Další nádraží na prodej. Radnice o budovu na kraji Jablonce zájem nemá

Výpravní budova Jablonec nad Nisou dolní nádraží. Foto: Správa železnicVýpravní budova Jablonec nad Nisou dolní nádraží. Foto: Správa železnic

Budova je ve špatném stavu.

Správa železnic nabídla k prodeji výpravní budovu stanice Jablonec nad Nisou dolní nádraží. Dům z roku 1889 chátrá a je nevyužitý. Za objekt chce 2,395 milionu korun, nabídka může být nižší.

Vyplývá to z nabídky na prodej zveřejněné na stránkách Správy železnic. Objekt stojí mezi železniční tratí Liberec – Tanvald a tramvajovou tratí Liberec – Jablonec nad Nisou. Vzhledem k okolní zástavbě je zde minimální počet cestujících.

„Zděná budova se dvěma nadzemními a dvěma podzemními podlažími se sedlovou střechou je dlouhodobě nevyužívána a odpojena od inženýrských sítí; okna a dveře v úrovni kolejiště jsou zazděné z důvodu zamezení vniknutí nežádoucích osob,“ popisuje Správa železnic svoji nemovitost. „Uvedení budovy do uživatelného stavu se neobejde bez rozsáhlé rekonstrukce. Z tohoto důvodu město Jablonec nad Nisou deklarovalo nezájem o převod uvedeného majetku,“ píše Správa železnic v inzerátu.

Pokud se nenajde nový majitel, je možné, že Správa železnic přistoupí k demolici objektu. V katastru města by šlo o druhou nádražní budovu, která by šla k zemi, v minulosti potkal stejný osud nádraží Nová Ves nad Nisou (i přes svůj název leží v Jablonci). V minulosti o záchranu nádraží usilovalo Sdružení pro obnovu elektrických kolejových drah v Jablonci nad Nisou. Z plánů spolku ale sešlo.

Tagy Jablonec nad Nisou Jablonec nad Nisou dolní nádraží Správa železnic trať 036 Liberec - Tanvald
40 komentářů