Další miliardový nákup ČD Cargo. Objednalo dvanáct lokomotiv TRAXX 3 MS

Lokomotiva TRAXX 3 MS v barvách ČD Cargo. Foto: ČD CargoLokomotiva TRAXX 3 MS v barvách ČD Cargo. Foto: ČD Cargo

Státní nákladní dopravce použije lokomotivy pro další expanzi do zahraničí.

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo pokračuje v modernizaci svého lokomotivního parku. S Alstomem uzavřela společnost smlouvu o dodávce 12 lokomotiv TRAXX 3 MS. Vícesystémové lokomotivy budou vybaveny ETCS zabezpečovačem Atlas (Level 2, Baseline 3). Do roku 2026 tak bude mít dopravce celkem 49 lokomotiv tohoto typu.

Hodnota zakázky je 45 milionů eur (1,082 miliardy korun). Cena jedné lokomotivy se tak dostala pod 100 milionů korun. Taková cena je vzhledem k situaci na trhu velmi příznivá: Alstom v posledních kontraktech oznamoval ceny kolem 5 milionů eur za lokomotivu. Nové lokomotivy budou vyrobeny v Kasselu a podle plánu by měly být dodány v první polovině roku 2026.

ČD Cargo aktuálně provozuje 16 lokomotiv TRAXX, už dříve objednal dalších 21, které začne přebírat příští rok a v roce 2025. Na konci roku 2026 by jich tak měl 49. „Lokomotivy TRAXX jsou investicí pro moderní železniční dopravu a dopravcům přináší vyšší efektivitu, moderní a digitální řešení a díky systému Atlas také nejnovější standardy bezpečnosti,“ říká Dan Kurucz, generální ředitel Alstom Česká republika a Slovensko.

Podle předsedy představenstva ČD Cargo Tomáše Tótha umožní nové lokomotivy další expanzi na zahraniční trhy, které jsou pro dopravce čím dál důležitější. „Zmíněných 12 lokomotiv budou využívat naše dceřiné společnosti CD Cargo Poland a CD Cargo Slovakia a zařadí se do stále rostoucí flotily interoperabilních lokomotiv Skupiny ČD Cargo,“ dodal Tóth.

Nově objednané lokomotivy Traxx 3 MS jsou osazeny moderním signalizačním systémem Atlas. Jde o palubní řešení společnosti Alstom pro evropský vlakový zabezpečovací systém (ETCS). Tento celoevropský standardizovaný systém řízení vlaků pro bezproblémovou mezistátní dopravu umožňuje vyšší rychlost železniční dopravy. Šetří čas a energii, a tím umožňuje ekologičtější přepravu. Systém Atlas umožňuje lokomotivám fungovat v přeshraničním provozu pod dohledem systému ETCS Baseline 3.

Tagy 388 alstom ČD Cargo TRAXX 3 MS
30 komentářů