Potvrzeno: V Afghánistánu havarovalo letadlo americké armády, příčiny jsou nejasné

Havarovaný letoun v Afghánistánu. Foto: Twitter / NatsecjeffHavarovaný letoun v Afghánistánu. Foto: Twitter / Natsecjeff

(aktualizováno 21:20) K další tragické letecké nehodě došlo dnes ve východním Afghánistánu. Šlo o letoun amerických vzdušných sil Northrop Grumman

(aktualizováno 21:20) K další tragické letecké nehodě došlo dnes ve východním Afghánistánu. Šlo o letoun amerických vzdušných sil Northrop Grumman E-11A, který je upravenou verzí letounu Bombardier Global Express  Nepotvrdily se původní zprávy o pádu letadla afghánské společnosti Ariana Afghan Airlines a 83 mrtvých. Talibán tvrdí, že letadlo sestřelil, USA to však odmítají.

„Americký letoun Bombardier E-11A se dnes zřítil v afghánské provincii Ghazní,“ uvedl na twitteru mluvčí americké armády v Afghánistánu Sonny Leggett.

„Vyšetřování příčin havárie sice probíhá, nejsou však žádné náznaky, že by stroj sestřelila nepřátelská palba,“ dodal s tím, že takové tvrzení Tálibánu není pravdivé.

Letadlo na výzvědné misi bylo sestřeleno (…) v oblasti Deh Jak v provincii Ghazní,“ uvedl naopak v prohlášení mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid s tím, že na palubě byli příslušníci americké armády, včetně vysokých důstojníků. Podle agentury AFP mluvčí dříve v souvislosti s pádem letadla hovořil pouze o havárii, informaci o sestřelu doplnil až později.

Letadlo spadlo do oblasti ovládané radikálním hnutím Tálibán. Stroj se zřítil v okrese Deh Yak na východě provincie Ghazní. Zprávu o pádu letadla potvrdil mluvčí guvernéra. Podle něj se stroj zřítil kolem 13:00 místního času (asi 9:30 středoevropského).

Původní zprávy mluvily o 83 mrtvých a pádu Boeingu 737-400 afghánského národního dopravce Ariana. Příčiny nehody nejsou známy, stejně tak počty obětí. Podle některých informací letěl stroj prázdný.

 

Tagy Afghánistán letecké nehody 2020
27 komentářů