Další letecká fúze v USA. Alaska Airlines kupuje Hawaiian Airlines

Letadla Alaska Airlines a Hawaiian Airlines. Foto: Alaska AirlinesLetadla Alaska Airlines a Hawaiian Airlines. Foto: Alaska Airlines

Spojením vznikne dopravce s více než 50 miliony cestujících ročně.

Americká letecká společnost Alaska Airlines posílí svoji pozici mezi pěti největšími aerolinkami ve Spojených státech amerických. Firma dnes oznámila dohodu o nákupu Hawaiian Airlines, aktuálně jedné z nejmenších leteckých společností v USA. Spojení má přinést silnější pozici na trhu a úspory z rozsahu.

Fúzi oznámil dopravce v tiskové zprávě. Nově spojené firmy budou létat s celkem 365 letadly, v jejich síti bude 138 destinací. Akvizice přinese i vstup sítě Hawaiian Airlines do letecké alinace Oneworld.

Hodnota kontraktu je 1,9 miliardy dolarů, Alaska Airlines za akcie Hawaiian Airlines nabídla 18 dolarů za kus.

Jde o fúzi dopravců, kteří mají svůj hlavní byznys ve státech mimo hlavní území USA, kde je letecká doprava klíčová pro spojení se zbytkem země. Oba dopravci si nyní lehce konkurují, Alaska Airlines létá na Havajské ostrovy ze Seattlu a Portlandu.

Spojením vznikne dopravce, který ročně přepraví 54,7 milionu cestujících. Alaska Airlines je aktuálně pátým největším dopravcem v USA, Hawaiian šestnáctým. Obě aerolinky mají nadále létat pod stávajícími značkami. Z Honolulu se má stát větší základna pro Alaska Airlines pro lety dál do Pacifiku.

Tagy Alaska Airlines Hawaiian Airlines
20 komentářů