Další kultivace D46. Za zakázkou na vylepšení dálnice u Vyškova míří Eurovia

Křižovatka Drysice na D46, ilustrační foto. Pramen: ŘSDKřižovatka Drysice na D46, ilustrační foto. Pramen: ŘSD

Takzvaná Hanácká dálnice mezi Olomoucí a Vyškovem supluje nedokončenou D1, ŘSD se ji snaží modernizovat od roku 2011.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hodlá letos pokračovat v kultivaci zastaralé dálnice D46, které se přezdívá Hanácká dálnice. Aktuálně je ve finále tendr na modernizaci mimoúrovňové křižovatky se silnicí I/47 u Vyškova a opravu přilehlých kilometrů dálnice.

Předpokládaná hodnota zakázky je 571 milionů korun, do tendru přišlo šest nabídek v rozmezí od 438 milionů po 595 milionů. Nejnižší cenu nabídla společnost Eurovia. „Hodnoticí komise nyní prověřuje reference a cenové nabídky jednotlivých účastníků,“ oznámilo ŘSD. Tendr byl zahájen 5. prosince, nabídky se měly původně otevírat 6. února. Dotazy zájemců ale vedly k odkladu na 16. května.

Stavba zahrnuje mimo jiné rekonstrukci čtyřkilometrového úseku dálnice, nové napojení mimoúrovňové křižovatky, doplnění bezpečnostní zálivů nebo zbudování protihlukových stěn. Její hlavní součástí bude doplnění připojovacího pruhu ve směru na Olomouc, což si vyžádá zbudování nového mostu přes řeku Hanou.

Mimoúrovňová křižovatka Vyškov byla zprovozněna v roce 1990 jen s připojovacími a odbočovacími klíny. V 90. letech pak byly ještě doplněny odbočovací pruhy a připojovací pruh ve směru na Brno. Připojovací pruh na Olomouc už pro svou nákladnost doplněn nebyl, dojde na něj až nyní.

Chybějící pruhy křižovatky Vyškov považuje ŘSD za bodovou závadu a výrazné ohrožení bezpečnosti provozu. „Při najíždění vozidel na D46 dochází ke konfliktním situacím,“ píše se v materiálech silničářů.

Čtyřicetikilometrová dálnice D46 mezi Olomoucí a Vyškovem supluje nedokončenou dálnici D1, ŘSD se ji snaží modernizovat od roku 2011. Kultivace spočívá především v přestavbě nevyhovujících křižovatek, kterým z dob výstavby před desítkami let chybějí právě připojovací pruhy. Zmodernizováno bylo zatím pět křižovatek, naposledy byla dokončena loni v říjnu křižovatka Drysice. Byla také instalována například nová svodidla.

Modernizace křižovatky Vyškov má být hotova v roce 2024.

 

Tagy D46 eurovia ŘSD
29 komentářů