Další krok k obchvatu České Lípy. ŘSD zažádalo o územní rozhodnutí

Silnice I/9 v České Lípě prochází mezi dvěma sídlišti. Foto: Městský úřad Česká LípaSilnice I/9 v České Lípě prochází mezi dvěma sídlišti. Foto: Městský úřad Česká Lípa

Na obchvat České Lípy čekají místní přes dvacet let.

Dlouho slibovaný obchvat České Lípy, který měl být podle původních plánů už dávno dokončený, by se mohl podle představ Ředitelství silnic a dálnic začít stavět do dvou let. Zatím jedna z jeho částí.

Požádali jsme o územní rozhodnutí, běží projektová příprava,“ řekl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth. Podle něj sice nebylo potřeba pro samotnou stavbu projít procesem schvalování EIA, úřady však už při projektové přípravě stanovily řadu přísných podmínek pro samotnou stavbu.

ŘSD dlouho řešilo například kompromis s Povodím Ohře kvůli mostu přes Ploučnici. Správce řeky měl obavy, že by konstrukce mostu mohla vadit plynulému odtoku při záplavách.

Jde o úsek mezi ulicí Dubická a silnicí II/262. Navržená stavba je součástí trasy obchvatu České Lípy, který má přeložkou silnice I/9 odvést tranzitní dopravu ze stávajícího průtahu městem. Ten město z velké části rozděluje na dvě části, vede mezi dvěma velkými sídlišti. I když nejde ještě o celý obchvat, tato část je klíčová. V Dubici je průmyslová zóna, která zatěžuje provoz ve městě.

ŘSD se už loni dohodlo s ČEZ na provedení přeložek vedení vysokého a nízkého napětí, pokračuje ve výkupech pozemků. Jeden a půl kilometru dlouhý úsek má vyjít na 423 milionů korun. Detailní informace jsou na stránkách ŘSD.

První část obchvatu České Lípy u Sosnové se začala stavět už v roce 2009, pokračování ale zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Na úsek by mělo navázat pokračování obchvatu směrem k Novému Boru.

Ve městě vznikla i petice za dostavbu obchvatu. Česká Lípa je jedním z největších měst v zemi, které dosud obchvat nemá.

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

Tagy česká lípa I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
19 komentářů