Další dopravce vybavil strojvedoucí „navigací“, aplikaci využívají přes dva tisíce lidí

Lokomotivy 741 a 742 společnosti BF Logistics. Foto: BF LogisticsLokomotivy 741 a 742 společnosti BF Logistics. Foto: BF Logistics

Aplikace má pomoci zvýšit bezpečnost na železnici.

Nákladní železniční dopravce BF Logistics se stal další společností, která svým strojvedoucím pořídila vlakovou aplikaci a simulátor (NavTrain a NavSim) od skupiny Betrian Group. Aplikace má zvýšit bezpečnost na železnici.

Aplikace NaviTrain sleduje průběh jízdy vlaku a upozorňuje na všechna možná snížení rychlosti či omezení během jízdy. Vznikla na základě digitalizace tabulek traťových poměrů. Zjednodušeně bývá označována za navigaci pro strojvedoucí.

„Měli jsme dobré reference, které se potvrdily při zkušebním provozu. NavTrain i NavSim strojvedoucím pomáhají a pomáhají předcházet chybám a selhání lidského faktoru. Celkově práci strojvedoucích inovují,“ vysvětlil jednatel BF Logistics Daniel Hubička. Firma spolupracuje se zahraničními dopravci, především v Německu a Polsku. V tuzemsku kromě nákladní dopravy zajišťuje kompletní provoz 27 vleček, tedy koncovou obsluhu továren či logistických areálů. Přepravní výkony společnost založená v roce 2005 zajišťuje vlastními i pronajatými lokomotivami dieselové i elektrické trakce.

Betrian Group si zájmu o vlakovou navigaci a další produkty ze strany menších železničních dopravců váží. „Od těchto zákazníků dostáváme cennou zpětnou vazbu, protože jejich činnost je často velmi specifická a v dané oblasti pak na základě jejich podnětů můžeme naše produkty vylepšovat,“ uvádí Petr Sec z Betrian Group s tím, že upgrade je samozřejmou součástí všech zakázek. „V případě BF Logistics je tím specifikem právě vlečkový provoz, i když jsme se jím zabývali i u ostatních dopravců, a dále vazby na Německo a Polsko. Bereme to jako další výzvu v řadě, aby NavTrain alespoň do určité míry obsahoval data z tratí v sousedních zemích a plnohodnotně tak sloužil i mimo území České republiky,“ dodává Petr Sec.

NavTrain už přes dva roky jezdí na českých železnicích. Za tu dobu si získal přes 2 000 spokojených strojvedoucích. Navigační systém je přizpůsoben i specifikům osobní dopravy.

Tagy Betrian BF Logistics navigace pro strojvedoucí NavTrain
66 komentářů