Další boje o lounskou vagónku, nástup nového majitele řeší policie

Výroba nákladních vozů v Lounech. Foto: Legios LocoVýroba nákladních vozů v Lounech. Foto: Legios Loco

Společnost Traťová strojní společnost (TSS) je od 1. června novým majitelem společnosti Heavy Machinery Services (HMS), která vlastní někdejší vagónku

Společnost Traťová strojní společnost (TSS) je od 1. června novým majitelem společnosti Heavy Machinery Services (HMS), která vlastní někdejší vagónku Legios v Lounech. Nástup nového vlastníka do areálu, který má ještě v nájmu společnost Vagonka Louny, ale provázejí spory, které musí řešit policie.

Areál v Lounech předala k 1. červnu insolvenční správkyně HMS Petra Hýsková, TSS zaplatila včas kupní cenu 750,75 milionu korun. TSS už dříve uvedla, že chce zachovat kontinuitu provozu a respektovat existující smluvní vztahy.

Policisté byli včera opakovaně přivoláni do areálu firmy v ulici Husova v Lounech, a to kvůli rozporům, k nimž tam mělo docházet mezi současným nájemcem a novým majitelem. V této souvislosti bylo podáno trestní oznámení, kterým se policie zabývá. Další informace s ohledem na počáteční fázi šetření sdělovat nebudeme,“ řekla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Společnost Vagonka Louny patří firmě Dako-CZ, která je součástí skupiny miliardáře Michala Strnada Czechoslovak Group; v Lounech vyrábí od loňského roku v nájmu. Smlouva o nájmu ji platí do konce srpna letošního roku. V Lounech podle mluvčího skupiny Andreje Čírtka firma plní zakázky na plnou kapacitu a počítá s tím, že od 1. září dostanou podnik majitelé ve vynikajícím stavu. „Je nám líto, že aktuálně činí kroky, které prosperitě jejich podniku neprospívají. Důvodům nerozumíme,“ uvedl Čírtek.

Vyjádření nových majitelů vagónky zjišťujeme. Traťová strojní společnost patří do skupiny Rail Invest, kterou ovládají Rudolf a Peter Šuškovi. Skupina Rail Invest obou bratří tímto nákupem získala výrazně nadpoloviční podíl na trhu oprav nákladních vagónů.

Šuškovi za opravny zaplatili téměř trojnásobek odhadní ceny. Největší možný zákazník v Česku, státní nákladní dopravce ČD Cargo, nechce ale jejich služby využívat a firmu už dříve zařadil na takzvaný blacklist kvůli údajným problémům s termíny a kvalitou.

Ve společnosti HMS plánujeme rozšíření provozu a stávajících výrobních kapacit. Jedná se hlavně o oblast novovýroby a revizních oprav nákladních vagónů,“ uvedla v lednu firma v odpovědích na dotazy Zdopravy.cz. Podle vyjádření společnosti je důvodem koupě HMS doplnění a ucelení výrobního programu v segmentu železnice. „Ukončení insolvence HMS a prodej naší společnosti bude mít pro zaměstnance HMS velice pozitivní dopad. Ihned po převzetí závodu dojde u stávajících zaměstnanců, kteří jsou v trvalém pracovním poměru v HMS k narovnání mezd. Jak jsme zjistili z poskytnutých materiálů, tak mzdy v HMS jsou dlouhodobě pod průměrem ve srovnání se mzdami v železničním odvětví,“ uvedla firma.

Tagy DAKO-CZ Heavy Machinery Services Rail Invest Traťová strojní společnost vagónka Louny
9 komentářů