Další automobilka končí se spalovacími motory. Lidé chtějí elektromobily, říká šéf Fordu

Logo automobilky Ford. Foto: FordLogo automobilky Ford. Foto: Ford

Do roku 2030 bude automobilka nabízet osobní vozy jen na baterii.

Budoucnost osobních aut je v pohonech na elektřinu, věří další velká automobilka. Ford dnes oznámil, že do roku 2030 budou všechny jeho modely nabízené v Evropě už čistě na elektřinu, kvůli tomu chystá velkou proměnu svého hlavního evropského závodu v Kolíně nad Rýnem.

Ford je další automobilkou, která opouští spalovací motory, a to nejen kvůli striktním emisním normám. „Naši zákazníci po nás chtějí, abychom nabízeli elektromobily,“ řekl při dnešní prezentaci Stuart Rowley, šéf Ford Europe.

Odcházení od spalovacích motorů bude postupné: do poloviny roku 2026 budou všechny modely osobních aut nabízeny ve verzi elektromobilu nebo plug-in hybridu. Od roku 2030 nebude už v žádném novém autě značky Ford spalovací motor. V případě užitkových vozidel chce mít firma do roku 2030 na baterii dvě třetiny aut.

Ford kvůli přechodu na elektromobilitu investuje miliardu dolarů do svého závodu v Kolíně nad Rýnem, kde bude od roku 2023 vyrábět jen elektromobily. Velký přesun ve svém byznysu oznámil Ford krátce poté, co firma reportovala návrat do zisku v posledním čtvrtletí loňského roku. Ford vidí velkou budoucnost například u doplňkových služeb pro zákazníky i vstupu do segmentu sdílených aut.

Pro milovníky spalovacích motorů je tento týden černým: už v pondělí oznámila přechod čistě k elektromobilům automobilka Jaguar Land Rover.

Tagy Ford
294 komentářů