Další africká země bude mít rychlovlaky. Egypt se dohodl se Siemensem na stavbě 460 km k Suezu

Siemens podepsal dohodu o výstavbě vysokorychlostních tratí v Egyptě. Foto: Siemens MobilitySiemens podepsal dohodu o výstavbě vysokorychlostních tratí v Egyptě. Foto: Siemens Mobility

První trať spojí přístavy u Středozemního a Rudého moře, Siemens mluví o „Suezu na kolejích“.

Egypt bude po Maroku druhou africkou zemí, ve které začnou jezdit rychlovlaky. Egyptská vláda dnes podepsala kontrakt se společností Siemens Mobility na stavbě celkem tisíce kilometrů nových tratí. V první etapě se má postavit 460 kilometrů vysokorychlostní trati v hodnotě 3 miliardy dolarů. Siemens bude mít celý projekt kompletně na starosti.

Podpis dohody v celkové hodnotě 4,45 miliardy dolarů dnes oznámil Siemens v tiskové zprávě. Součástí konsorcia jsou ještě společnosti Orascom Construction a Arab Contractors. Kromě stavby bude mít sdružení na starosti i údržbu trati na 15 let.

Vysokorychlostní trať má spojit přístav Ain Sokhna u Rudého moře poblíž jižního vstupu do Suezského průplavu se středomořskými přístavy Alexandria a Marsa Matrouh. Po trase má jezdit až 30 milionů lidí ročně. Trať bude sloužit i pro nákladní dopravu. Hotovo má být v roce 2027. Šéf Siemensu označil projekt jako Suezský kanál na kolejích. V zatím nepotvrzených plánech je i vysokorychlostní spojení z Káhiry do Asuánu nebo z Luxoru do Hurghady.

Tagy Egypt siemens Siemens Mobility VRT vysokorychlostní železnice
35 komentářů