dkv-spojujeme

Další aerolinka vyřazuje jumbo. El Al s ním poletí naposledy v listopadu

Boeing 747-400 společnosti El Al. Foto: Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]Boeing 747-400 společnosti El Al. Foto: Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Izraelská letecká společnost El Al je dalším z řady dopravců, který přestane létat s dnes již legendárním modelem Boeing 747.

Izraelská letecká společnost El Al je dalším z řady dopravců, který přestane létat s dnes již legendárním modelem Boeing 747. Firma naplánovala poslední let na listopad.

Poslední let je podle serveru Routes Online naplánován na 3. listopadu, kdy se bude jumbo vracet z Říma do Tel Avivu. Půjde o charterový let, z pravidelných linek zmizí letadlo s koncem letního letového řádu.

El Al má ve flotile poslední dva kusy modelu 747-400. Jeden byl vyroben před 24 lety, druhý je o rok starší. Dopravce je používá na mix různých tras, nejen přitom na dálkové lety, ale i krátké spojení například do Larnacy. Jumba využívá El Al od roku 1971. Izraelský deník Haaretz nedávno připomněl i unikátní let, který jedno z letadel 747 zaznamenalo: v roce 1991 dopravce nákladní verzi letadla speciálně upravil pro transport etiopských Židů do Izraele, do letadla se jich vešlo 1 088.

Izraelský dopravce postupně přesunul výkony Boeingu 747 na novější a úspornější stroje 787 Dreamliner, firma jich má ve flotile už 12.

I další dopravci pokračují ve vyřazování letadel 747. O víkendu například Qantas vyřadil devatenáct let staré letadlo 747-400, zůstane mu ve flotile 6 kusů. Vyřazené jumbo ale ještě nečeká šrotace: koupila ho společnost Rolls-Royce pro testování svých leteckých motorů. Aerolinky přechází postupně na novější a úspornější letadla.

Tagy 747 Boeing 747 El Al
11 komentářů