Air Transat věří A321LR. Bude prvním dopravcem, který ho nasadí přes Atlantik

Airbus A321LR v barvách Air Transat. Vizualizace: AirbusAirbus A321LR v barvách Air Transat. Vizualizace: Airbus

Kanadská společnost Air Transat bude prvním dopravcem, který nasadí na transatlantické lety nový Airbus A321LR. Letadlo, které získalo minulý týden

Kanadská společnost Air Transat bude prvním dopravcem, který nasadí na transatlantické lety nový Airbus A321LR. Letadlo, které získalo minulý týden potřebná povolení  pro provoz, nahradí na většině letů starší typ Airbus A310.

Plán nasazení A321LR, který je aktuálně úzkotrupým letadlem s největším doletem na světě, představila firma v tiskové zprávě. Od letního letového řádu bude mít firma k dispozici celkem dva tyto stroje.

Podle serveru Routes Online nasadí Air Transat A321LR  na linky z Montrealu do Basileje, Lisabonu, Londýny, Marseille, Nantes, Nice, Porta a Toulouse, začné také létat z Quebec City do Paříže. „Jde o letadla, u kterých je velkou výhodou jejich efektivita,“ řekl provozní ředitel Air Transat Annick Guérard,

A321LR měly původně první používat aerolinky Primera Air, ty ale minulý týden zkrachovaly. Air Transat je prvním americkým zákazníkem pro toto letadlo a nakonec bude i první aerolinkou, která ho nasadí na lety přes Atlantik. Dosud s úzkotrupými airbusy nebylo možné z Evropy do Severní Ameriky letět kvůli nedostatečnému doletu. Airbus věří, že letadlo povede i ke vzniku nových linek, zejména mezi menšími městy na obou kontinentech, kam se větší stroj dosud nevyplatilo nasazovat.

Air Transat má objednáno celkem 10 těchto letadel, místo nich postupně vyřazuje Airbusy A310. Už nepříliš často vídaný typ letadla plánuje firma nasadit i na první den provozu sezónní linky z Montrealu do Prahy, jinak na ni bude nasazovat Airbus A330.

Tagy A321LR Air Transat Airbus A321LR
7 komentářů