Dálniční obchvat Panenského Týnce na D7 se otevře v polovině prosince

D7, stavba obchvatu Panenského Týnce. Pramen: ŘSDD7, stavba obchvatu Panenského Týnce. Pramen: ŘSD

Z necelých 80 plánovaných kilometrů dálnice D7 je dosud hotovo 43 kilometrů.

Dálniční obchvat Panenského Týnce na D7 se po více než dvouletém budování otevře ve druhé polovině prosince. Oznámilo to Ředitelství silnic a dálnic. Předpokládaný termín je aktuálně 16. prosinec.

„Nyní zde pokračují práce na konstrukčních vrstvách komunikace tak, abychom si v případě příznivého počasí mohli v druhé polovině prosince tohoto roku nadělit vánoční dárek v podobě zprovoznění obou jízdních pásů,“ uvedla mluvčí ŘSD Dana Zikešová.

Obchvat Panenského Týnce je 3,5 kilometru dlouhý. Už řadu let slouží ve dvoupruhovém uspořádání, od září 2019 jej ŘSD mění v dálnici. Původní silnice se stala pravou polovinou dálnice. Právě na ní nyní dělníci pracují, levá strana už je hotová a byl na ni převeden provoz.

Dálniční obchvat Panenského Týnce navazuje na západě na už hotový krátký úsek D7 kolem Sulce, který byl zprovozněn před 12 lety. U Týnce vznikla mimo jiné nová mimoúrovňová křižovatka. Zakázku na stavbu získalo sdružení firem Vodohospodářské stavby, společnost s ručením omezeným a Doprastav s cenou 685 milionů korun.

Ve výstavbě je na D7 vedle obchvatu Panenského Týnce i více než šestikilometrový obchvat Loun, který se začal budovat loni v září. U navazujícího obchvatu Chlumčan probíhá tendr, ve kterém nabídla nejnižší cenu společnost Metrostav Infrastructure.

Z necelých 80 plánovaných kilometrů D7 je dosud hotovo 43 kilometrů, delší souvislé úseky jsou od Prahy ke Slanému a od Postoloprt k Chomutovu, doplňuje je krátký úsek u Sulce. Chybějících 17 kilometrů chce ŘSD zbudovat najednou do roku 2025, pak už bude chybět jen obchvat Postoloprt, který se má stavět v letech 2025 až 2027, a úpravy D7 na okraji Prahy, které si vyžádá výstavba velkého pražského okruhu.

 

Tagy D7 obchvat Panenského Týnce ŘSD
45 komentářů