pruvodce

Příběh téměř nekonečný. Dálnice D6 u Karlových Varů má územní rozhodnutí

Nový úsek D6, přeložka Krupá. Pramen: ŘSDNový úsek D6, přeložka Krupá. Pramen: ŘSD

Příběh územního rozhodnutí pro zmíněný úsek začal už v roce 2008. Toho roku vydal rozhodnutí karlovarský magistrát.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zdolalo důležitý milník v přípravě dálnice D6 u Karlových Varů. Ministerstvo dopravy aktuálně potvrdilo (s některými změnami) územní rozhodnutí pro osmikilometrový úsek Karlovy Vary – Olšová Vrata, kterým se má završit budování dálnice mezi Prahou a lázeňským městem.

Příběh územního rozhodnutí pro zmíněný úsek začal už v roce 2008. Toho roku v červenci vydal územní rozhodnutí karlovarský magistrát, komunikace se tehdy připravovala ještě jako rychlostní silnice (R). V prosinci 2022 zažádalo ŘSD v souvislosti s úpravou plánů o změnu rozhodnutí. Tu vydal krajský úřad v říjnu 2023, sklidil ale tři odvolání a věc řešilo ministerstvo dopravy. Proti jeho nynějšímu rozhodnutí se už nelze odvolat, je ale možné se obrátit na soud.

Úsek by se měl stavět v letech 2026 až 2028, aktuální cenový odhad se blíží pěti miliardám.

D6 Karlovy Vary - Olšová Vrata. Pramen: ŘSD

D6 Karlovy Vary – Olšová Vrata. Pramen: ŘSD

Ve stejné době by měl vzniknout i vedlejší sedmikilometrový úsek Olšová Vrata – Žalmanov. Pro ten získalo ŘSD územní rozhodnutí od krajského úřadu letos v únoru. Kvůli odvolání ale zatím nenabylo právní moci.

Jinou cestou jde ŘSD u třetího úseku D6 bez územního rozhodnutí. Pro sedm kilometrů Žalmanov – Knínice žádá o společné povolení. Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) zahájil společné řízení letos v červenci. Tento úsek by se měl stavět v letech 2025 až 2027.

Stav rozestavěnosti dálnice D6, září 2024. Pramen: ŘSD

Stav rozestavěnosti dálnice D6, září 2024. Pramen: ŘSD

Tagy D6 D6 Karlovy Vary - Olšová Vrata Ministerstvo dopravy ŘSD
80 komentářů