D10 se na noc uzavře kvůli demolici železničního mostu. Nový už bude počítat se šesti pruhy

Železniční most přes D10 u Brandýsa nad Labem. Foto: Google Street ViewŽelezniční most přes D10 u Brandýsa nad Labem. Foto: Google Street View

Dálnici nově překlene obloukový ocelový most s rozpětím 68 metrů.

V noci ze soboty na neděli proběhne demolice železničního mostu přes dálnici D10 na trati z Čelákovic do Neratovic. Most překonává dálnici u Brandýsa nad Labem v těsném sousedství řeky a závodu Prefa.

Stavbaři budou starý železobetonový most bourat během víkendové noci, kdy je na D10 nejmenší provoz. Kvůli tomu je potřeba dálnici uzavřít mezi exity 10 a 14. Úplná uzavírka zde potrvá podle stavební firmy maximálně 14 hodin, a to v době mezi sobotní 18. a nedělní 8. hodinou.

Starý železniční most přes D10 u Brandýsa půjde k zemi. Pramen: Správa železnicŽelezniční most přes D10 u Brandýsa nad Labem. Foto: Google Street View

Obousměrná objízdná trasa během demolice mostu povede přes Brandýs nad Labem a Starou Boleslav.

Zakázku na nové přemostění získala za 154 milionů korun společnost Eurovia CZ, která již předminulý týden začala s přípravnými pracemi demolice. V místě je snížena rychlost na 80 km/h a je uzavřen odstavný pruh v obou směrech.

Rozšíření dálnice

Rekonstrukci mostu má na starosti Správa železnic (SŽ). Po demolici betonové konstrukce dálnici nově překlene obloukový ocelový most s rozpětím 68 metrů. „V budoucnu umožní rozšíření komunikace na tři pruhy pro každý směr,“ uvedl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Rozšíření dálnice mezi Prahou a Mladou Boleslaví na 3+3 pruhy získalo loni kladný posudek EIA. Projektové práce na úsek do Brandýsa jsou dle ŘSD v nepokročilejším stádiu rozpracovanosti.

Rozšíření dálnice D10 na šest pruhů dostalo zelené razítko. Harmonogram však jasný není

V uplynulých letech kraj či obce rekonstrukce mostů přes D10 s ŘSD nekoordinovaly, přestože rozšíření vozovky dálnice se chystá dlouhou dobu. Vznikly tak některé nové konstrukce, které budou muset být během rozšiřování dálnice strženy.

Rekonstrukce železničního mostu u Brandýsa zahrnuje i opravu dvou nedalekých propustků a současně i úpravy železničního svršku i spodku v délce 400 metrů. „Díky tomu bude možné zvýšit traťovou rychlost,“ uvedl mluvčí Gavenda.

Část nových mostů na D10 se kvůli rozšíření pruhů zbourá. Vyhozené peníze, říká starosta

Víkendová uzavírka dálnice se zopakuje ještě v polovině října při instalaci konstrukce nového mostu.

Náhradní autobusová doprava pro cestující Českých drah nyní jezdí mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem. Od 2. září do 30. října pak budou autobusy jezdit v celé trase mezi Čelákovicemi a Neratovicemi.

Tagy Brandýs nad Labem D10 dálnice D10 Správa železnic
Žádné komentáře