Czech Airlines Technics získala osvědčení pro údržbu letadel čínských aerolinek

Traťová údržba Airbusu A330. Autor: Czech Airlines TechnicsTraťová údržba Airbusu A330. Autor: Czech Airlines Technics

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) ze skupiny Českého aeroholdingu prošla rok a půl trvajícím certifikačním procesem a obdržela od čínského

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) ze skupiny Českého aeroholdingu prošla rok a půl trvajícím certifikačním procesem a obdržela od čínského Úřadu pro civilního letectví (Civil Aviation Administration of China) oprávnění na traťovou údržbu letadel čínských aerolinek. Prozatím se to týká jen strojů China Eastern. Fima to dnes oznámila v tiskové zprávě s tím, že je první nezávislou (ve smyslu nenavázanou na některou leteckou společnost) organizací v Evropě, které se to povedlo.

Hlavní výhodou je, že zaměstnanci CSAT mohou nyní potvrdit bez nutné přítomnosti technika aerolinky, že je letadlo po údržbě schopné provozu. V současné době je oprávnění platné pro traťovou údržbu na letadlech typu Airbus A330, Boeing 767 a 777 dopravce China Eastern Airlines. Během údržby probíhá celková kontrola letadla, doplnění provozních kapalin, odstranění drobných závad a dochází i ke kontrole jednotlivých částí letadla, při které se zhodnotí, zda je letadlo v pořádku a způsobilé k dalšímu letu.

„Na dalším rozšíření pro všechny čínské letecké společnosti, které provozují lety na a z Letiště Václava Havla Praha, pracujeme, ale celý proces je velmi administrativně i časově náročný,“ sdělil předseda představenstva CSAT Pavel Haleš. Během certifikace je nutné vypracovat a doložit požadované právní dokumenty dle čínské legislativy, které musely projít náročným schvalovacím procesem. Všechny procesy údržby letadel byly také v Praze zkontrolovány čínskými auditory.

„Technické standardy jsou u většiny aerolinek a zemí obdobné, nicméně legislativa a administrativa spojená s údržbou čínských letadel se značně liší. Abychom tento certifikát mohli získat, byly prověřeny veškeré procesy a činnosti společnosti včetně jakosti údržby letadel a potřebné administrativy, která nyní přechází z aerolinky na Czech Airlines Technics,“ dodal Haleš.

Tagy China Eastern Čína Czech Airlines Technics údržba
Žádné komentáře