Neumětelství na IV. koridoru u Prahy. Při pálení dřevin zničili kabely. Koridor hodiny stál

Jižního expres z Prahy do Lince. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraJižního expres z Prahy do Lince. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Čtvrtý koridor se zdá být v posledních dnech zakletý. V úterý byl provoz omezen kvůli požáru lokomotivy na Zahradním Městě.

(Aktualizováno 23:00) Cestující na IV. koridoru jižně od Prahy zažívali dnes několikahodinové železniční útrapy. Provoz zastavila v 16:30 porucha zabezpečovacího zařízení mezi Čerčany a Senohraby (Pětihosty), následně byl ohlášen požár u trati.

Po 20. hodině Správa železnic potvrdila, že požár způsobila firma, která podél trati pálila větve. Oheň zničil kabely zabezpečovacího zařízení a byl tak příčinou zastavení provozu. Uvízly zde desítky vlaků, řada byla odřeknuta. Stovky cestujících čekaly řadu hodin ve vlacích.

„Hasiči nemají možnost dojet na místo události kvůli terénu, byla povolána čtyřkolka z Benešova, aby ohniska na pěti místech řádně prolila,“ doplnil mluvčí Správy železnic pro mimořádné události Martin Kavka.

Cestující se přitom první naděje dočkali po dvouhodinovém čekání (cca v 18:30), kdy byl provoz nakrátko obnoven. Místem ale projel pouze jeden vlak a v 18:40 byl provoz opět zastaven, neboť se objevila další ohniska požáru.

Desítky vlaků a stovky cestujících tak na IV. koridoru uvízly, čekající vlaky byly přeplněny, neboť do nich byli nasměrováni cestující ze zrušených rychlíků. „Dostali jsme voucher na 30 korun, jinak se hodiny nic neděje. Našli prý další ohnisko, náhradní autobusy nebudou. Prý vyjedeme zatím dozadu a uvidíme, kam dojedeme,“ sdělila ve 20:00 deníku Zdopravy.cz jedna z cestujících z uvízlého Jižního expresu (odjezd z Prahy v 17:20).

České dráhy posunuly čas opětovného úplného zprovoznění nejprve na 19:00, posléze na 21:40 a nakonec na 23:00. V omezené míře fungovala náhradní autobusová doprava do Benešova. Podrobnosti jsou na stránkách Českých drah k mimořádnostem. Omezené obnovení provozu po jedné koleji ohlásil Kavka ve 20:15.

„Přesunuli nás na vedlejší kolej a stojíme dál. Je to o nervy,“ doplnila zmíněná cestující ve 21:00. Její vlak nakonec jel se zpožděním 212 minut. „V 21:40 provoz veden po dvou traťových kolejích sníženou rychlostí okolo místa mimořádné události,“ oznámily ČD.

Čtvrtý koridor se zdá být v posledních dnech zakletý. V úterý byl provoz omezen kvůli požáru lokomotivy na Zahradním Městě, minulý týden provoz stál kvůli přejeté osobě v Táboře.

Tagy České dráhy IV. koridor porucha zabezpečovacího zařízení Správa železnic
129 komentářů