ČT: České dráhy odstavily část RegioSpiderů, vypršela platnost software

Motorový vůz Stadler RS1 ještě v barvách dopravce SWEG. Foto: České dráhyMotorový vůz Stadler RS1 ještě v barvách dopravce SWEG. Foto: České dráhy

Prodávající podle Českých drah dopravce neupozornil, že končí platnost software.

České dráhy musely odstavit většinu motorových vozů Stadler RS1, která předloni nakoupily jako ojeté v Německu. Důvodem je nefunkční software, jehož platnost vypršela na konci loňského roku.

O problému informovala jako první v Událostech Česká televize. Podle ní jezdí z 22 vozů jeden, maximálně dva. Dopravce proto nasazuje na své výkony motorové vozy 810, kterých se chystají z velké části zbavit.

„Potřebujeme od výrobce instalační software pro další roky. Firma, která mám vozy prodala, nás na toto neupozornila,“ řekl České televizi mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Řešení problémů se podle ČT protáhne zřejmě na celý leden.

České dráhy zakoupily na konci roku 2020 celkem 22 motorových vozů Stadler RS1, které označují ve svém provozu jako RegioSpider. Byly nasazovány na pravidelných linkách v Bádensku-Württembersku.

Jde o motorové vozy vyrobené v roce 1997, jsou tedy mírně odlišné od těch, které mají České dráhy ve flotile. Zásadní rozdíl je v motorizaci: jsou vybaveny motory MAN, nemají klimatizaci. Ta bude doplněna během chystaných úprav. České dráhy je zatím nasazují na tratě ve Středočeském a Ústeckém kraji. Postupně má dojít k modernizaci vozidel, zakázku získala společnost ŽOS Zvolen.

Tagy České dráhy RegioSpider Stadler RS1
250 komentářů