ČSAD Liberec hlásí velký nárůst počtu cestujících, tržby stouply meziročně o 28 %

Nové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký krajNové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký kraj

Za nárůstem je podle dopravce hlavně modernizace flotily.

Libereckým krajem vlastněný dopravce ČSAD Liberec je dalším, který za letošní rok hlásí velký nárůst zájmu o cestování regionální autobusovou dopravou. Podle předsedy představenstva Martina Bobka za první pololetí stouply tržby z jízdného o 28 %, podobným tempem roste i počet cestujících.

„Vidíme nárůsty zejména na trasách mezi většími městy. Hodně narostl počet cestujících mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, z Liberce na Českolipsko nebo Frýdlantsko,“ uvedl Bobek.

Jde o čísla, která již neovlivňuje v meziročním porovnání nová velká zakázka na Českolipsku, kde dopravce převzal provoz od prosince 2021.

Podepsáno. Krajský dopravce ČSAD Liberec převezme na deset let provoz na Českolipsku

Podle Bobka je faktorů růstu více, za hlavní považuje ale zlepšení služeb. „Většina autobusů je nízkopodlažních a klimatizovaných, to je na zájmu cestujících vidět,“ dodal Bobek. ČSAD Liberec provozuje zhruba 160 autobusů. Jedním z důvodů růstu je podle Bobka i skutečnost, že v kraji přibylo cizinců, kteří více využívají veřejnou dopravu.

Podle kraje se vedení ČSAD Liberec podařilo výrazně zvýšit produktivitu práce a zefektivnit provoz. Díky komerčním službám, které společnost kromě závazkové služby provozovala, se podařilo částečně sanovat zvýšené náklady na provozování veřejných služeb. Kraji by se tak měla letos snížit díky vyšším tržbám dopravce kompenzace, kterou mu za provoz regionálních linek doplácí.

Tagy ČSAD Liberec Liberecký kraj
10 komentářů