Podepsáno. Krajský dopravce ČSAD Liberec převezme na deset let provoz na Českolipsku

Nové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Liberecký krajNové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Liberecký kraj

Desetiletý kontrakt má hodnotu přes miliardu korun, cestující čekají výrazně modernější autobusy.

Liberecký kraj definitivně potvrdil své plány nechat velkou část výkonů v autobusové regionální dopravě zajišťovat svou firmou. S ČSAD Liberec podepsal desetiletou smlouvu na provoz na Českolipsku. Krajem ovládaný dopravce vystřídá ČSAD Česká Lípa.

Podle smlouvy bude ČSAD Liberec jezdit za cenu 41,16 Kč za kilometr. Nasadit má hlavně nové nízkopodlažní autobusy značky Iveco. Smlouva počítá s výkonem 4 miliony kilometrů za rok, kontrakt má hodnotu 1,150 miliardy korun bez DPH.

„Budeme mít pod kontrolou výdaje na veřejnou autobusovou dopravu. Jen v loňském roce ji kraj financoval částkou téměř 400 milionů. Další investice navíc budou směřovat již do našeho majetku,“ řekl hejtman Martin Půta.

Českolipsko se cenou za kilometr stane nejdražší oblastí kraje pro provoz autobusů. Na Turnovsku a Semilsku jezdí Busline LK za 38,33 Kč na kilometr, na Jablonecku za 39,70 Kč. ČSAD Liberec dosud jezdí na Liberecku za 40,86 Kč za kilometr. Jde o brutto smlouvy, kdy jsou tržby příjmem kraje. „V oblasti Českolipska jsou náklady vyšší, což je dáno strukturou a kvalitou vozového parku. Jeho úroveň se oproti současnému stavu, na který jsou lidé v tomto regionu zvyklí, radikálně promění k lepšímu. Krajský dopravce bude mít moderní nízkopodlažní vozy. Průměrné stáří vozového parku nesmí být podle smlouvy více než devět let a maximální stáří jednotlivých vozidel pak nesmí být vyšší šestnácti let,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

ČSAD Liberec už na počátku roku začala s náborem zaměstnanců, do kterého se ale vložil soud a na několik měsíců zakázal přijímání lidí od společnosti Busconnect. Ta dodává řidiče ČSAD Česká Lípa. Soud ale předběžné opatření nedávno zrušil. ČSAD Liberec pro oblast pořídí zhruba 70  autobusů.

Tagy Českolipsko ČSAD Liberec Liberecký kraj
8 komentářů