ČSA ztrojnásobí flotilu. Pronajmou si od ALC čtyři A220-300, v provozu budou od příštího roku

A220-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: AirbusA220-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: Airbus

Kvarteto nových letadel si dopravce pronajme od Air Lease Corporation.

České aerolinie (ČSA) začnou od příštího roku provozovat čtyři nová letadla Airbus A220-300. Původně je chtěly koupit, nakonec je získají formou dlouhodobého pronájmu. Kontrakt dnes oznámila společnost Air Lease Corporation (ALC), v jejímž vlastnictví budou.

„Jsme potěšeni novou smlouvou na nová letadla pro České aerolinie. Budeme se podílet na modernizaci flotily dopravce,“ řekl  Steven Udvar-Házy, šéf Air Lease Corporation. „Nová letadla výrazně zvýší provozní sílu dopravce. Nabízejí nejlepší řešení pro lety na krátké a středně dlouhé vzdálenosti. Jsem přesvědčen, že cestující tuto změnu uvítají,“ uvedl předseda představenstva ČSA Petr Kudela. Model A220 je aktuálně považován za nejlepší letoun pro lety na krátké a střední vzdálenosti díky nižší spotřebě a hlučnosti.

ČSA oznámily nákup nových A220 již v roce 2019, o dva roky později ale od kontraktu ustoupily. Restrukturalizační plán dopravce počítal s dlouhodobým pronájmem čtyř strojů. Není jasné, v jaké konfiguraci nakonec letadla budou, v roce 2019 dopravce mluvil o 149 sedačkách.

České aerolinie aktuálně provozují dva starší Airbusy A320. Pořízením čtyř nových letounů dojde nejen k výraznému rozšíření, ale i modernizaci flotily. Pro dopravce to znamená i řešit výcvik pilotů na tento typ letadla.

Tagy A220-300 Air Lease Corporation Airbus A220-300 České aerolinie ČSA
96 komentářů