dkv-spojujeme

ČRo: Správa železnic pronajme mobilním operátorům stožáry pro lepší šíření signálu

Trať 140 v úseku Dalovice - Hájek. Foto: JPTrať 140 v úseku Dalovice - Hájek. Foto: JP

Cestující ve vlacích by se mohli brzy dočkat kvalitnějšího mobilního signálu. Správa železnic plánuje příští rok v zájmu lepšího pokrytí

Cestující ve vlacích by se mohli brzy dočkat kvalitnějšího mobilního signálu. Správa železnic plánuje příští rok v zájmu lepšího pokrytí tratí zpřístupnit své stožáry GSM-R mobilním operátorům. Ti přístup správců kolejí vítají. Informaci dnes přinesl Český rozhlas Radiožurnál.

„Vozy, které se na železnicích používají, mají poměrně velký útlum. To znamená, že signál, který je venku v krajině, se nedostane snadno do vlaku,“ sdělil Radiožurnálu Petr Ilgner z Ústavu telekomunikací na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně.

Aby byl signál ve vlaku lepší, musí spolupracovat mobilní operátoři, dopravci a Správa železnic. Ta příští rok půjde řešení naproti.

„Správa železnic nabídne příští rok veřejnou soutěží svou infrastrukturu pro šíření signálu. Zpřístupníme pro potřeby operátorů naše vlastní GSM-R stožáry využívané pro bezdrátovou komunikaci na dráze. A to s primárním cílem pokrytí železničních tratí. Operátor musí mít však komerční zájem na umístění svých základnových stanic na stožáry Správy železnic,“ řekl rozhlasu mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Stožáry s technologií pro drážní komunikaci a zabezpečení budou železničáři pronajímat za tržní ceny. Všichni tři hlavní čeští operátoři se shodují, že je nutný společný postup. Zapojit se musejí i dopravci.
„Snažíme se v tuto chvíli dosáhnout dohody s přepravci tak, aby jejich vlaky byly vybaveny příslušnou technologií a aby v tom spolupracovali s operátory, kteří vědí, které technologie jsou vhodné,“ doplnila pro ČRo předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Tagy GSM-R mobilní signál Správa železnic
24 komentářů