Čočková, vepřový plátek, žahour. Jak chutná nové menu, hlásí z pendolina Aleš Petrovský

JLV, jaro 2023. Kynutý knedlík s borůvkovým žahourem. Autor: Zdopravy.cz/Aleš PetrovskýJLV, jaro 2023. Kynutý knedlík s borůvkovým žahourem. Autor: Zdopravy.cz/Aleš Petrovský

Celé tříchodové menu ve vlaku vyšlo na 394 Kč i s jedním nápojem, což je cena srovnatelná s běžnou restaurací střední kategorie.

Aleš Petrovský hodnotí pro deník Zdopravy.cz nové jarní menu v jídelních vozech Českých drah.

České dráhy, resp. jejich dodavatel cateringu, společnost JLV, uvedly v úterý 28. února nové jarní menu, které si cestující mohou objednat v jídelních vozech a bistrovozech pod hlavičkou ČD Restaurant.

Pravidelnou sezonní obměnu části menu připravil Juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů), jehož manažer Tomáš Popp označuje připravované pokrmy za jídla odrážející tradici české kuchyně v kombinaci s moderními gastronomickými trendy.

A na co se cestující mohou v jarní sezoně 2023 těšit?

Jako sezonní polévka byla vybrána čočková se zázvorem a koriandrem (65 Kč / 2,80 EUR). Pro vegetariány, ale nejen ty, jsou připravené bamborovo-celerové noky s ragú z lišek sypané sýrem (169 Kč / 7,30 EUR). Hlavní hvězdou jarní nabídky by měl být nepochybně vepřový plátek, připravovaný metodou sous-vide s polentovou kaší se špenátem a kořenovou zeleninou (199 Kč / 8,70 EUR). Sladkou tečkou jarního menu má být podle JLV kynutý knedlík s borůvkovým žahourem, posypaný perníkovou drobenkou a doplněný máslem (85 Kč / 3,70 EUR). Kompletní menu je k dispozici na webu jidelnivozy.cz

A jak jarní menu vypadá v praxi?

Protože suchý výčet informací je u jídla vždy trochu nudný, vydal jsem se jarní menu otestovat na vlastní kůži do spoje IC 515 Pendolino. Využil jsem služeb první třídy, neboť část bistrovozu se sezením je v provozu jako restaurace jen někdy a zpravidla si musíte chodit objednávat na bar. V první třídě bylo na pár stolcích připravené nové menu a já měl štěstí, že takovým stolkem byl i ten u mnou rezervovaného místa.

Po asi 10 minutách jízdy přišla do první třídy stevardka a začala přijímat objednávky. Protože je cesta z Plzně do Prahy poměrně krátká (ve vztahu k tříchodovému menu), objednal jsem si rovnou tři položky z nového menu najednou, a to čočkovou polévku, vepřový plátek a knedlík s borůvkovým žahourem. Slečna se dotázala, zdali chci platit hotově či kartou, a tím celá interakce skončila. Hádáte správně, že neproběhla žádná nabídka nápoje k takovému množství jídla. Slečnu jsem zastavil po cestě zpět a doobjednal si mangovou limonádu.

JLV, jaro 2023. Kynutý knedlík s borůvkovým žahourem. Autor: Zdopravy.cz/Aleš PetrovskýJLV, jaro 2023. Vepřový plátek s polentou. Autor: Zdopravy.cz/Aleš PetrovskýJLV, jaro 2023, čočková polévka. Autor: Zdopravy.cz/Aleš PetrovskýJLV, jarní menu 2023, účet. Autor: Zdopravy.cz/Aleš PetrovskýJLV, jaro 2023, detail na porci masa, krájená kaše. Autor: Zdopravy.cz/Aleš Petrovský

Zanedlouho na stole přistála parádně vychlazená limonáda, následovaná čočkovou polévkou. Ta byla krásně horká, nicméně oproti fotkám v menu byla spíše taková „béžová bledule“. To jí naštěstí neubralo na chuti a musím říct, že tato sezonní polévka je pro milovníky trochu netradičních, lehce orientálních, ale výrazných chutí to pravé ořechové. Do jarní nabídky pasuje skvěle. Určitě neváhejte a vyzkoušejte.

Během chvilky byla polévka vyměněna za vepřový plátek s polentovou kaší. No, ona to byla spíše polentovo-špenátová kostka, která se na talíři vtipně třásla jako želé. Nepamatuji se, že bych kaši někdy krájel nožem, ale dobrá. Horší vadou na kráse byla mdlá chuť této přílohy, kde by si kuchař měl pohrát ještě trochu s kořením. Maso bylo nešťastně, spíše ledabyle, naservírováno tak, že na první pohled nebylo vidět, že jde o dva plátky. Jeden plátek byl libovější, druhý prorostlejší. Ovšem v kombinaci s výborně ochucenou omáčkou jde o velmi chutné duo. Kořenová zelenina nebyla rozvařená, naopak, příjemně připravená „na skus“ a skvěle se k masu hodila.

Za „sladké finále“ označuje JLV knedlík s borůvkovým žahourem. Musím říct, že nejsem úplně příznivcem ničím nenaplněného suchého knedlíku, který plave v borůvkové omáčce a másle. Kdyby byl naservírovaný klasický plněný borůvkový kynutý knedlík s máslem, tvarohem a cukrem, asi bych si pochutnal více. Tento dezert zachutná všem, kteří nemají rádi sladké, ale raději vyhledávají lehce nakyslou chuť ovoce. Mé pocity shrnula dokonale kamarádka (znáte z cesty do Chorvatska minulý rok), které jsem poslal fotku dezertu přímo z vlaku. Nejdříve projevila nadšení z knedlíku, ale když jsem jí prozradil, že není ničím plněný, tak přišlo do chatu pouze suché konstatování: „Tak to je trapný.“ Nicméně i přes ne zcela lichotivé označení určitě ani tuto sezonní novinku nezavrhněte, neváhejte ji ochutnat a udělat si svůj názor.

K dezertu se vždy hodí káva, nicméně u JLV vám v první třídě Pendolina před prvním chodem přistane na stole účet, zaplatíte, a pak je asi zakázáno nabídnout něco dalšího a zvyšovat tak obrat. Mimochodem, ani u jednoho chodu se stevardka při odnášení nádobí nezeptala, zdali mi chutnalo nebo jestli bylo vše v pořádku. Škoda.

Jinak celé tříchodové menu ve vlaku vyšlo na 394 Kč i s jedním nápojem, což je cena srovnatelná s běžnou restaurací střední kategorie. Sezonní nabídky jsou vždy vítaným zpestřením pro pravidelné cestující, a je to naprosto správný koncept, byť dříve bylo novinek více než dvě hlavní jídla, polévka a dezert. Nicméně už teď mohu říci, že se těším na tu letní.

A co vy, čtenáři, už jste ochutnali jarní menu?

Tagy ČD Restaurant jídelní vozy JLV test jídelních vozů
42 komentářů