Čočková, vepřový plátek, žahour. Jak chutná nové menu, hlásí z pendolina Aleš Petrovský
JLV, jaro 2023. Kynutý knedlík s borůvkovým žahourem. Autor: Zdopravy.cz/Aleš Petrovský
Celé tříchodové menu ve vlaku vyšlo na 394 Kč i s jedním nápojem, což je cena srovnatelná s běžnou restaurací střední kategorie.
No já teda nevím, ale v prostředí s všeobecným nedostatkem prostoru bych „gurmánské speciality“ spíš omezoval nebo nechal pár porcí jako raritu. Hlavně aby byl pokud možno vždy dostatek „něčeho normálního“, co třeba moc neohromí, ale zato spolehlivě bude chutnat („nebude nechutnat“) většině lidí.
Velkokuchyně budou určitě připravovat »pár porci«. To je »myšlení« jak za komárů. 😂
Tady bych se jich zastal. V menu jsou vždy i stálice typu řízek nebo svíčková. Bohužel pro osoby, které mají problém s mlékem se tam toho tradičně nedá moc najít 🙁
Teleci s čočkou ze speciálu se stala nejlepší stálice, kam se hrabě svíčková.
Česká klasika je ve stálé nabídce, řízek, svíčková, atd, asi jste jídelní lístek ještě nikdy neviděl….
jídlo vypadalo jako jídlo, chutnalo jako jídlo, jen se jedno uvnitř vlaku a né v restauraci nebo doma.
Mám podobné zkušenosti s tím, že se mě nezeptají, jestli si dám něco dalšího.. a nejenom v jídeláku JLV. Asi lenost číšníků a asi jsou málo placení, když je jim jedno, kolik je tržba.
Číšníci v Čechách máj zásadně a většinou přístup k službě jak perzonál za sklem na poště.
Nemají fungovat jako franciza?
Co se týče platu není to zadna hitparada https://www.easy-prace.cz/nabidka/stevard-ka-v-mezinarodnich-vlacich-25000-35000-kc-mes-nastup-v-praze-/420326
A kolik byste si představoval za profesi, kde není nutné vzdělání a takřka ani kvalifikace? Dvojnásobek průměrné mzdy?
Toto foodporno mi žaludek ztopořilo tak moc, že jsem málem ztratil drahý oběd.
fajn, pokud to zrovna nevykolejí a nevyleje se vám polévka mezi nohy 🙂
Klasika, stále nic rostlinného. V době, kdy DB stále rozšiřuje nabídku vegan jídel si JLV dovolí označovat symbolem lístečku vegetariánská jídla. No, tak mají zase o zákazníka méně.
Mrkev s sebou 🤣
A ty noky s liškama jsou co? Zvěřina? Vždy je v jídelníčku jedno vegetariánské jídlo už roky.
Vždy jsem si myslel, že sezónní menu vychází ze surovin toho času dostupných, ovšem lišky, borůvky.. to moc na jaro nevypadá…
Jenže co je sezónní v březnu? Zelenina žádná, ovoce taky ne…
Zelenina či ovoce skladovatelné v syrovém stavu, zavařené, kysané. A masné výrobky, jež lze naopak omezit přes léto. Jak prosté.
Klasický německý germknödel.
Germknödel právě bývá plněný povidly. Tenhle knedlík je prázdný.
Germknödel x Dampfnudel
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dampfnudel
Včera jsem v Pendousi 505 PRAHA -OSTRAVA NEVYNECHAL OBĚDOVÉ MENU .MUZU JEN POTVRDIT VÝBORNOU ÚROVEŇ, RYCHLOST obsluhy A KVALITNI JIDLO, KTERÉ JSME SI DALI. BYLA TO JIZ JARNI NABIDKA, ČOČKOVÁ POJEVKA NA 1, TELECI NA BAREVNEM PEPŘI 1*, vepřové s polentovou kaši rovněž.Spikojenost a výborné, sladká tečka již nebyla, ale točená Plzeň tam krásně vyklouzla.Moc díky za ty dobroty, užívám si je vždy na cestě z Ove do Prahy a zpět.Hlavne ať to ještě dlouho vydrží.
Děkujeme za informaci, co jste si včera dal v Pendolinu na oběd!
Ještě od Holika očekávám reportáž o defekace na spoji Berliner.
Zkuste se naučit psát, neda se to číst.
Ale zřejmě Ti to moc nesedlo a píšeš to ještě z toalety vlaku někde na výhýbkách 🚂 🤮
Meníčko dobré, ale stále marně čekám na zprávy o tragické nehodě v Řecku.
Článek vyšel už včera.
Tady na Zdopravy? Nenašel jsem. Pokud ano, omlouvám se.
https://zdopravy.cz/tragicka-nehoda-v-recku-pro-srazce-vlaku-zahynulo-nejmene-32-lidi-147190/
V poslední době, zhruba tak poslední rok, se mi pravidelně stává v Pendolinu, že na úseku Plzeň – Praha a zpět, nefunguje donáška na místo, která se objednává přes palubní portál. Občas se mi to stalo i na úseku z Prahy směr Olomouc. Skoro se mi zdá, že to je už pravidlo. Upřímně, byla to služba, která se mi líbila a dost mě štve, že se na to nedá spolehnout. Objednával jsem jídlo pravidelně.
No jo, digitalizace a automatizace nemá vždy kýžené výsledky. Je to škoda, ale zrovna v „povinně místenkovém“ vlaku zase není takový problém to řešit „analogově“ a lidsky, byť je to určité nepohodlí. Jsou horší věci závislé od IT.
Jenže v úseku Plzeň – Praha povinně místenkové Pendolino už bohužel není. A jak mi jednou obsluha řekla, donášková služba nefunguje, protože jich je v posádce málo. Ale když se z toho stává pravidlo, tak se na to už nedá spolehnout.
V jídelních vozech se stravuji rád a cenově jsou dnes naprosto srovnatelné s běžnými restauracemi, přestože v daném místě (v uzavřeném vlaku jedoucím 160 km/h) nemají konkurenci. Ale nedokáži si představit, že bych v běžné restauraci dostal na stůl účet ještě před dojezením a už bych si nemohl nic objednat. Naopak mi po obědě nabídnou kávu, k ní něco sladkého, … zkrátka prodávají. Proč v Pendolinu ne? Moc objednávek a velký frmol? Při nedávné cestě v první třídě railjetu jsem také platil až před výstupem a do té doby jsem si ještě dvakrát něco objednal. Tedy žádné urychlené placení. Totéž… Číst vice »
Proč by si nešlo znova objednat?
Objednáš si a dostaneš nový účet .
Hlavně musí fungovat donáška, která se objednává přes palubní portál. To v posledním roce na úseku Plzeň – Praha a zpět moc nefunguje.
Přesně tak. Placení až po jídle funguje snad ve všech vlacích se servisem JLV kromě prémiového produktu SC Pendolino. Tam je to bohužel pouze styl „výdejní okno“.
To mají z toho „prémiového produktu“, jak mu nesmyslně říkají (jako že je to za odměnu, nějaké přilepšení nebo co :)). Vlak, který měl primárně zajistit rychlejší průjezd tratěmi o četnějších obloucích…
Nedivím se, že ten druhý plátek masa schovali.
Kaše ve stylu amarounů by mě taky nepotěšila.
Polentovou kaši už jsem párkrát chutnal v různých restauracích a pokaždé to byl podobný amaroun. Chuťově je celkem nevýrazná. Název je trochu zavádějící ale stále to působí lépe než „polentové želé“.
Polentová kaše prostě taková je. Ochutí ji omáčka.