Co s předplatními jízdenkami na neomezené cestování? Dopravci se k prodloužení platnosti zatím příliš nemají

Cestující na Masarykově nádraží. Foto: Jan SůraCestující na Masarykově nádraží. Foto: Jan Sůra

Kvůli nouzovému stavu a omezení dopravy přestali majitelé předplatních jízdenek v řadě případů jezdit. Šance, že za nevyužití jízdenek dostanou

Kvůli nouzovému stavu a omezení dopravy přestali majitelé předplatních jízdenek v řadě případů jezdit. Šance, že za nevyužití jízdenek dostanou peníze zpět, ale nejsou v řadě případů příliš vysoké. Zatímco některé městské dopravní podniky budou vracet poměrnou část jízdného, největší dopravce v zemi o této možnosti neuvažuje.

České dráhy sice předminulý týden oznámily, že kvůli nouzovému stavu prodlužují platnost kilometrické banky nebo ČD Bodů z věrnostního programu automaticky, v případě takzvaných IN karet ale s touto možností nepočítají.

„O prodloužení platnosti IN karet v tuto chvíli neuvažujeme,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Pokud například kvůli nouzovému stavu majitel IN100 nejezdí měsíc, přišel o více než 1600 korun.

V sousedním Německu státní dopravce Deutsche Bahn minulý týden oznámil pravidla, podle kterých bude cestujícím vracet část peněz za zakoupené zákaznické karty BahnCard, což je obdoba tuzemských IN karet.

V případě městské hromadné dopravy zatím většina dopravních podniků roční či čtvrtletní jízdenky neprodlužuje. Důvodem je i to, že o tom musí často rozhodnout i městští radní.  „DPP se řídí Tarifem Pražské integrované dopravy, rozhodnutí o prodloužení platnosti časových kuponů není v kompetenci DPP,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková.

Z velkých měst je zatím jediný případ, kdy mohou lidé dostat peníze zpět za to, že jim je předplatní jízdenka nyní k ničemu: Brno. „Držitelé předplatních jízdenek je mohou vrátit s tím, že jim zpět poskytujeme přepočtenou část ceny kupónu podle smluvních přepravních podmínek. Této možnosti využilo od vyhlášení nouzového stavu zhruba 1500 lidí,“ řekla Hana Tomaštíková, mluvčí Dopravního podniku města Brna.

Někde nejde prodloužit platnost předplatních jízdenek z technických důvodů. „Vzhledem k technickým možnostem systému dlouhodobých jízdenek v rámci Integrovaného systému MSK ODIS nelze provést prodloužení či blokování kupónů o dobu, kdy cestující systém veřejné dopravy nevyužívá. Standardně nabízíme našim klientům možnost vrácení neprojeté části jízdného. Jedná se tedy o storno dlouhodobé jízdenky a vyplacení nevyužité částky,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava. Podle ní nyní kvůli výjimečné situaci neúčtují zákazníkům poplatek ve výši 50 Kč. „V případě, že má cestující dlouhodobé jízdné nahrané na kartě ODISka, je zde možnost, že v případě převedení vratky do elektronické peněženky ODISky nebude poplatek za vrácení jízdenky ve výši 100 Kč účtován. Tato varianta je cestujícími přijímána velmi pozitivně a naprostá většina cestujících tuto nabídku využívá,“ dodala Rycková.

Tagy České dráhy Dopravní podnik hl. města Prahy Dopravní podnik města Brna dopravní podnik ostrava opatření kvůli koronaviru
102 komentářů