Co dělal kamion v neděli večer na dálnici? Měl výjimku ze zákona

Kamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČRKamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Tragická nehoda, která v neděli večer zablokovala na dlouhé hodiny dálnici D1, vzbudila řadu otázek. V diskusích ta nejčastější zní,

Tragická nehoda, která v neděli večer zablokovala na dlouhé hodiny dálnici D1, vzbudila řadu otázek. V diskusích ta nejčastější zní, co dělal kamion v neděli na dálnici, když od 13:00 do 22:00 platí pro vozidla nad 7,5 tuny zákaz jízdy.

Odpovědí je, že kamion jel na výjimku ze zákona. „Vidím to jako nejpravděpodobnější vysvětlení. Zákon o provozu na pozemních komunikacích obsahuje řadu výjimek a jedna z nich se týká přepravy látek, které podléhají teplotním změnám nebo krystalizaci,“ uvedl dopravní expert. Vzhledem k panujícím nejasnostem kolem nehody nechtěl být jmenován.

Kamion  vezl palmový olej, který při nižších teplotách rychle tuhne. Zákonné výjimky se týkají například i přepravy živých zvířat, zásobování čerpacích stanic, kombinované přepravy nebo vojenské a záchranářské techniky.Večer nakonec tuto teorii potvrdila pro SeznamZprávy policejní mluvčí „Olej, který cisterna převážela, byl v zahřátém stavu, tedy ve stavu podléhajícím zkáze. Kamion tedy na dálnici jet mohl. Další okolnosti jsou předmětem policejního šetření,“ vysvětluje mluvčí benešovské policie Eva Stulíková. Že palmový olej splňuje má zákonnou výjimku, potvrdila i mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

Zákaz jízdy kamionů, tabulka. Pramen: MDČR

Zákaz jízdy kamionů, tabulka. Pramen: MDČR

K tomu platí i dvě mezinárodní dohody (ATP a ADR), které se týkají mezinárodní přepravy rychle se kazících potravin, respektive nebezpečných látek. Dohody obsahují tisíce více či méně konkrétních položek.

„Z důvodů hodných zvláštního zřetele je pak možné na základě žádosti udělit výjimku z výše uvedeného zákazu, a to krajským úřadem v případě, že výjimka se vztahuje na přepravu v rámci jednoho kraje, v případě, kdy přeprava přesahuje území jednoho kraje, je příslušné ministerstvo dopravy, odbor agend řidičů,“ doplnila Rezková.

Za vyjetí v době zákazu hrozí řidičům pokuta až 5000 korun a zákaz řízení až na půl roku. Ministerstvo vnitra navíc v novele zákona navrhuje, aby se nedělní zákaz rozšířil fakticky na celý den: od půlnoci do 22:00.

Tagy ADR kamiony nehoda Top zákaz jízdy v neděli
51 komentářů