Čína představila vysokorychlostní nákladní vlak, má jezdit až 350 km/h

Prototyp nákladního vysokorychlostního vlaku. Foto: CRRCPrototyp nákladního vysokorychlostního vlaku. Foto: CRRC

Výrobce míří s novým vlakem na přepravu zásilek pro e-shopy na vzdálenosti 600 - 1500 km.

Největší výrobce kolejové techniky na světě představil prototyp prvního nákladního vlaku, který dosáhne rychlosti až 350 kilometrů za hodinu.

Výrobcem je společnost CRRC Tangshan. Vychází z běžné elektrické vysokorychlostní jednotky CR400BF pro cestující. Čínská společnost chce zamířit s nákladní jednotkou zejména na rychle rostoucí trh s e-shopy v Číně. O představení informovala čínská agentura Xinhua.

Výrobce už v listopadu zkusil z jedné z osobních jednotek vymontovat sedačky a nasadit je pro nákupní festival ve Wu-chanu pořádaném největším čínským e-shopem Alibaba.

Nová jednotka má ale výrazně širší dveře pro jednodušší nakládku zboží. Do vozů se mají vejít dvě řady kontejnerů, které zaberou 85 % podlahové plochy. Vlak má zvládnout přepravit až 120 tun nákladu. Součástí má být automatizovaný rezervační systém pro přepravu nákladu, který umožní jednodušší rozmístění nákladu v jednotce i pak jeho rychlejší vyložení.

Agentura Xinhua citovala Zhou Zhichenga z čínské federace logistiky a nákupu, podle kterého by nákladní vysokorychlostní vlaky byly ideální pro vzdálenosti mezi 600–1 500 kilomety. Čína věří, že by mohlo dojít k přesunu tohoto typu nákladu z letadel na železnici.

Využití rychlovlaků na přepravu zboží není úplně nové: před dvěma lety začala s provozem nákladního rychlovlaku v Itálii Mercitalia Fast.

Prototyp nákladního vysokorychlostního vlaku. Foto: CRRC

Prototyp nákladního vysokorychlostního vlaku. Foto: CRRC

Tagy Čína crrc vysokorychlostní nákladní vlak
88 komentářů