Chytré označníky zastávek do Středočeského kraje dodá firma majitele About Me

Nový odjezdový panel v Klánovicích. Foto: RopidNový odjezdový panel v Klánovicích. Foto: Ropid

Rámcová smlouva počítá až s 800 označníky.

Společnost Technocast ve sdružení s firmou Papercast vyhrála soutěž na rámcovou smlouvu na dodávku nových chytrých označníků zastávek ve Středočeském kraji. Za jeden označník zaplatí kraj podle typu 74 nebo 78 000 korun bez DPH.

Vyplývá to z uzavřeného kontraktu v registru smluv.  Kdo další se přihlásil do soutěže, není zatím jasné, Integrovaná doprava Středočeského kraje zatím nezveřejnila písemnou zprávu zadavatele. Společnost Technocast patří Radkovi Novotnému, majiteli autobusového dopravce About Me. Roční provoz jednoho označníku vyjde na 4375 Kč.

Rámcová smlouva počítá s dodávkami až 800 označníků ve dvou verzích: s ovládacími tlačítky a bez. Půjde o nízkoenergetické informační panely s technologií E-paper. Panel v horní části označníku bude velký 13,3 palce. Zobrazovat bude čtyři nejbližší odjezdy s informacemi o čísle linky, směru a cílové stanici, počtu minut do odjezdu včetně zpoždění a bezbariérovosti. Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany.

„Projekt přispěje ke zvýšení informovanosti cestujících a atraktivitě veřejné dopravy v rámci systému PID,“ uvedl při vypsání soutěže radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

První kusy by se na zastávkách měly objevit už letos v létě. Ke konci ledna bylo podle Boreckého podepsáno a zveřejněno 66 smluv a sedm dalších schváleno orgány obcí.

„V tuto chvíli je již v projektu chytrých zastávek počítáno minimálně se 400 systémy E-paper,“ řekl Borecký při vypsání soutěže. Označníky by měly být instalovány zejména v uzlových stanicích a zastávkách v celé metropolitní oblasti.

Obce se budou na nákladech systému podílet. Projekt bude spolufinancován ze 70 % Evropskou unií, z 15 % ze státního rozpočtu a z 15 % z vlastních zdrojů. Jeho maximální hodnota je zhruba 118,1 milionu korun bez DPH.

Ve středních Čechách vznikne 400 chytrých zastávek. Napájet je bude baterie, vydrží pět let

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje Technocast
10 komentářů