Chybějící kus dálnice D3 u Tábora postaví Porr za 12 milionů, čeká se na povolení

Zúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Součástí stavby bude i odbočovací pruh do Tábora. 

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo firmu, která zacelí zhruba 460 metrů dlouhou proluku v dálnici D3 u Tábora. V tendru zvítězila společnost Porr s cenou 11,9 milionu korun a dobou stavby 40 dní. Oznámil to na sociální síti X šéf ŘSD Radek Mátl. Předpokládaná cena byla 22,3 milionu korun, tendr ŘSD vypsalo v listopadu.

Stavět se ale zatím nemůže, neboť Dopravní a energetický stavební (DESÚ) zatím nevydal stavební povolení. „Nyní doplňujeme finální podklad pro obnovení stavebního řízení. Věřím, že bychom mohli nejpozději v červnu a červenci stavbu realizovat,“ sdělil Mátl deníku Zdopravy.cz. Součástí stavby bude i odbočovací pruh do Tábora.

Proluka zeje v dálnici v pásu směrem na České Budějovice už přes deset let, tedy od otevření tohoto dálničního úseku. Provoz je sveden do jednoho jízdního pásu. Důvodem byly spory s rodinou Bratránkových, která v místě provozovala prodejnu a servis motocyklů a čerpací stanici LPG a požadovala sjezd z dálnice. To ŘSD odmítalo.

Věc dlouhá léta řešily soudy včetně Nejvyššího správního soudu (NSS) a Ústavního soudu. Právě NSS rozhodl, že jedinou cestou je vyvlastnění; k tomu došlo začátkem letošního roku. Odvolání není možné.

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra jako trvalou, ačkoliv sjezd z dálnice (tehdy silnice I/3) byl jen dočasný. Majitelé motocentra bratři Bratránkové usilovali o zachování sjezdu z dálnice. Vyvlastnění dlouhodobě označovali za nezákonné.

Motocentrum u D3 u Tábora (prosinec 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Motocentrum u D3 u Tábora (prosinec 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tagy D3 D3 u Tábora ŘSD
27 komentářů