Krajský úřad vyvlastnil pozemky bratrů Bratránků. ŘSD může rozšířit D3 u Tábora

Dálnice D3, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDálnice D3, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vyvlastněním může skončit více než 16 let trvající omezení u Tábora.

Krajský úřad Jihočeského kraje vyvlastnil pozemky motocentra Bratránkových, které roky blokují rozšíření dálnice D3 u Tábora. Proti rozhodnutí není možné odvolání, jen žaloba bez odkladného účinku.

„Obdrželi jsme dnes datovou schránkou rozhodnutí o vyvlastnění. Zatím se s ním seznamujeme,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle něj by mohly po rozšířené části D3 jezdit auta už v létě letošního roku, samotná stavba podle něj zabere kolem čtyř až pěti měsíců. Vyvlastnění znamená, že stát odkoupí pozemky za peníze podle znaleckého posudku. Rozhodnutí má 27 stran.

Provoz na D3 je kvůli sporu o pozemky už léta sveden do levého pásu (ve směru od Prahy). Spory se vlečou od roku 2004, kdy se ukázalo, že Ředitelství silnic a dálnic při proměně obchvatu Tábora v dálnici s původním sjezdem nepočítá. Sjezd vedl přes čerpací stanici k prodejně motocyklů Petra a Pavla Bratránkových. Jenže zatímco pumpa byla jako dočasná stavba bez potíží odstraněna, motocentrum zkolaudoval táborský stavební úřad jako stavbu trvalou.

Majitelé motocentra pak s tímto argumentem uspěli u soudů včetně Nejvyššího správního a zablokovali stavební povolení na dotčený úsek dálnice. Podle soudních verdiktů muselo ŘSD nabídnout řešení, a to v první řadě dopravní, popřípadě finanční.

Silničáři přitom zřízení sjezdu nepřipouštějí, odvolávají se mimo jiné na technické normy. Usilovali proto o obnovení příjezdové cesty k areálu odzadu od Tábora, což se mimo jiné setkalo s odporem obyvatel čtvrti Měšice a řešení odmítli i majitelé (dnes už jich je více). Na řadu proto přišla finanční nabídka, jenže strany se nedohodly. ŘSD ale nechalo obnovit stavební řízení s argumentem, že splnilo podmínky soudu a řešení nabídlo.

Tagy D3 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Tábor Top
84 komentářů