Chomutovský vyřazený trolejbus unikl šrotaci, díky nadšencům má pomoci vzkřísit provoz v Košicích

Trolejbus Škoda 15 Tr po renovaci. Foto: Vojtěch Jandásek / Československý dopravákTrolejbus Škoda 15 Tr po renovaci. Foto: Vojtěch Jandásek / Československý dopravák

Trolejbus Škoda 15 Tr, který dosloužil v Chomutově a naposledy se ukázal veřejnosti loni při loučení s trolejbusy 14 Tr

Trolejbus Škoda 15 Tr, který dosloužil v Chomutově a naposledy se ukázal veřejnosti loni při loučení s trolejbusy 14 Tr v Opavě, nakonec zůstane zachován.

Časopis Československý dopravák, který je jeho majitelem, se dohodl na jeho bezplatném zapůjčení do slovenských Košic, kde tyto trolejbusy dlouho jezdily a kde město trolejbusovou dopravu v roce 2015 zrušilo. Zapůjčením vyvrcholila kampaň Československý trolejbus, za kterou stojí nadšenci do trolejbusů v čele s Liborem Hinčicou. „Trolejbus symbolicky propojuje bývalou federativní republiku od západu na východ,“ říká Hinčica. Podle něj oprava spojila dopravní podniky v obou zemích a jde tak skutečně o československý trolejbus.

Od půjčení do Košic si slibují nadšenci, že pomůže obnovit pravidelný provoz trolejbusů, i když jen v symbolickém rozsahu. Tomu je nakloněné nové vedení města. Infrastruktura je sice funkční, městu ale chybí trolejbusy.

Hinčica získal trolejbus z Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova loni pro rozlučku s trolejbusy 14 Tr. Po skončení akce nepředpokládal, že se podaří trolejbus zachránit a očekávat spíše jeho sešrotování.

„Trolejbus si našel v Opavě takovou fanouškovskou základnu, že se uvažovalo o tom, že vozidlo v Opavě pro obrovský úspěch zůstane. Po změně ve vedení opavského DP byl ale tento návrh zamítnut,“ řekl Hinčica. Poté trolejbus putoval do areálu opavské dopravní společnosti TQM, pak do Ostravy, kde ho v areálu společnosti Ekova Electric opravili a upravili do retro provedení, aby připomínal vzhled trolejbusů dodávaných do Košic v roce 1993.

Na trolejbuse odpracovali dobrovolníci přes 500 hodin bez nároku na honorář. Aby nedošlo k prozrazení, až těsně do odhalení na něm byly nápisy v azbuce. Ti, co trolejbus v dílnách viděli, si tak mohli myslet, že putuje na Ukrajinu, častý cíl českých vyřazených dopravních prostředků.

https://www.facebook.com/cstrolejbus/videos/2655348397840849

Tagy Československý trolejbus Škoda 15Tr Top
20 komentářů