Obnovený „československý trolejbus“ vyjede s lidmi, pomůže křísit košický provoz

Trolejbus Škoda 15 Tr po renovaci. Foto: Vojtěch Jandásek / Československý dopravákTrolejbus Škoda 15 Tr po renovaci. Foto: Vojtěch Jandásek / Československý dopravák

Trolejbus Škoda 15 Tr, který dříve jezdil v Chomutově a nadšenci kolem Libora Hinčicy z časopisu Československý dopravák ho opravili

Trolejbus Škoda 15 Tr, který dříve jezdil v Chomutově a nadšenci kolem Libora Hinčicy z časopisu Československý dopravák ho opravili a dali mu retro podobu, čekají poprvé od opravy jízdy s cestujícími.

Po dohodě s DP města Košic bude jednou z hlavních „hvězd“ akce Košický trolejbusový den, která proběhne 22. června. Akce je zaměřená hlavně především na příznivce veřejné dopravy, které čeká provoz trolejbusů a historických tramvají. Akce je prozatím naplánována od 9 do 16 hodin, večerní část programu by měla začít ve 21:30. Program by však měl být ještě upřesňován. Plánován je provoz celkem 4 zvláštních linek.

V Košicích jsou sice stále ještě troleje, trolejbusy ale už v pravidelném provozu nejezdí. Současné vedení města ale plánuje jejich možnou obnovu. V půlhodinovém intervalu by měla být provozována trolejbusová linka č. 70 v trase Lingov – vozovna trolejbusů – Nám. Osloboditeľov. Kromě „Československého trolejbusu“ by měl jezdit ještě vůz Škoda 14 TrM a Škoda 15 Tr, které v Košicích zůstal.

V Košicích v trolejbusový den jezdit i historické autobusy Škoda 706 RTO a ŠD 11 soukromého majitele, dále symbol velkokapacitních autobusů předrevoluční éry Ikarus 280 ze sbírky košického DP a jako zpestření pro fanoušky dopravy bude nasazen i jediný košický autobus Karosa B 952E který je používán jen pro potřeby autoškoly. Autobusy pojedou do čermeľského údolí, kde je provozována úzkorozchodná dětská železnice.

V plánu je provoz i dvou zvláštních tramvajových linek: jedna (E1) bude vedena ve dvacetiminutovém intervalu v trase Havlíčkova (s možností přestupu na autobusy) – na nám. Maratónu mieru (s možností přestupu na trolejbusy) – vozovna tramvají. Nasazeny na ní budou historické tramvaje typů T1 a T2 a jediný košický vůz VarioLF ev. č. 701. Druhá linka (E2) bude ve 30minutovém intervalu rovněž vedena do vozovny tramvají, pojede ale opačným směrem k Nám. osloboditeľov (s možností přestupu na trolejbusy) k hlavnímu nádraží. Na této lince by se měly objevit jeden vůz KT8D5 z ověřovací série a sólo vůz T6A5.

Netradičním bodem programu je i možnost návštěvy „trolejbusového hřbitova“, tedy chátrajících vozů v areálu tramvajové vozovny. „Bude tak možné vidět, kam až vedlo rozhodnutí trolejbusový provoz v Košicích před 4 lety zastavit,“ říká Libor Hinčica. Akci má završit noční fotojízda. Více informací je na facebookové stránce Československého trolejbusu.

https://www.facebook.com/cstrolejbus/photos/a.841478546194209/874148419593888/

Tagy Československý trolejbus
2 komentáře