Charkov má první zastávku veřejné dopravy s krytem, je v něm i obrazovka

Nová tramvajová zastávka v Charkově. Foto: Suspilne.mediaNová tramvajová zastávka v Charkově. Foto: Suspilne.media

Kryt má chránit cestující před střelami ze salvových raketometů.

Ve druhém největším ukrajinském městě Charkově mají první zastávku veřejné dopravy s krytem. Je v něm 12 míst k sezení a při ostřelování může poskytnout ochranu až 30 lidem, informovala dnes ukrajinská média. Televize Suspilne zároveň zveřejnila videozáběry stavby, kterou ozdobil kresbami místní umělec. Charkov čelí pravidelnému ruskému ostřelování.

„Je jasné, že neochrání před přímým raketovým úderem, ale před střelami ze salvových raketometů životy lidí zachrání, uvedl podle agentury Ukrinform starosta Charkova Ihor Těrechov. Kryt je podle něj vybaven sítí wifi a televizní obrazovkou, na které je možné sledovat, jak veřejné dopravní prostředky přijíždějí k zastávce. Bude v něm také téměř 100 kilogramů písku k hašení požárů, poznamenal server Ukrajinska pravda.

Stěny krytu, který je podle starosty postaven ze železobetonu, vyzdobil kresbami Jaroslav Jefremov. Ústředním motivem je označení Charkova titulem „město-hrdina“; umělec vyobrazil rovněž symbolické charkovské stavby. „Je to první dílo projektu bezpečných dopravních zastávek pro obyvatele Charkova a dalších ukrajinských měst. Zvolili jsme koncept s památkami a prvky charkovské architektury, abychom zdůraznili důstojnost města,“ vysvětlil Jefremov.

Kryty na 25 místech

Podle agentury Ukrinform ruské invazní síly opakovaně ostřelovaly zastávky veřejné dopravy ve městě, což si vyžádalo mnoho mrtvých a raněných. Radnice proto vypracovala projekt s kryty, které se objeví na 25 místech.

Složitou situaci v Charkově připomněl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který na sociální síti telegram obvinil ruské síly z nekončícího ostřelování města. Zveřejnil rovněž fotografie míst poničených bombardováním. „Raněný, unavený, ale neporažený. Stojí pevně a bojuje,“ píše se o Charkovu v Zelenského příspěvku.

Charkovské úřady mezitím zvýšily počet obětí ruských raketových útoků z noci na čtvrtek – údery si podle nich vyžádaly životy 21 civilistů. Dnes ráno se město opět stalo terčem ruského ostřelování, zemřela jedna žena.

Charkov patří k nejdůsledněji ostřelovaným ukrajinským městům od začátku invaze. Nyní leží asi 15 kilometrů od frontové linie, a zůstává tak v dostřelu většiny ruských děl a raketometů, které způsobují zkázu ve velké části města, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze situace na bojišti. Ruské jednotky u Charkova pokračují v útocích nejspíše ve snaze přinutit Ukrajinu, aby ponechala významné síly na této frontě a nenasadila je do protiútoku jinde.

ČTK

Tagy Charkov Ukrajina
12 komentářů