Cestující MHD jako kurýři. Vídeň chce otestovat doručování zásilek v tramvajích

Tramvaj ve Vídni. Pramen: © Wiener Linien-Helmer ManfredTramvaj ve Vídni. Pramen: © Wiener Linien-Helmer Manfred

Rozvoj online obchodů a zvýšený počet kurýrních vozů v ulicích vnukl vedení města Vídeň nápad, že by se kurýry mohli

Rozvoj online obchodů a zvýšený počet kurýrních vozů v ulicích vnukl vedení města Vídeň nápad, že by se kurýry mohli stát cestující v MHD. Dopravní podnik Wiener Linien nyní zkoumá podmínky, za jakých by cestující mohli v tramvajích zásilky mezi jednotlivými zastávkami převážet. Pilotní provoz by měl proběhnout od jara 2022.

Konkrétně by cestující-kurýři mohli v budoucnu využívat aplikaci, která zanalyzuje jejich pravidelné cesty veřejnou dopravou. Následně by doručovali balíčky, které je třeba přepravit podél těchto tras. U zastávek by byly úložné boxy, které by se daly jednoduše otevřít a uzavřít pomocí QR kódů. Před realizací myšlenky však musejí ve Vídni vyřešit řadu háčků: od konkrétního umístění úložných boxů přes maximální velikost zásilek či omezení ve špičkových časech až po motivační systém.

Dopravní podnik Wiener Linien proto s výzkumným institutem Fraunhofer Austria zpracovává studii proveditelnosti, práce potrvají až do března příštího roku. „Dříve, než tento projekt vyzkoušíme ve větším pilotním provozu, chceme od našich cestujících vědět, zda a za jakých podmínek by vůbec byli ochotni balíčky na cestách převážet. Koneckonců jsou právě cestující středobodem tohoto projektu na ochranu klimatu,“ uvedla ředitelka Wiener Linien Alexandra Reinaglová.

Podle odhadů podniku by cestující-kurýři mohli ušetřit kolem 20 procent skleníkových plynů, které vznikají při doručování zásilek.

Tagy kurýrní služba tramvaje Vídeň Wiener Linien
60 komentářů