Cestující MHD jako kurýři. Ochota Vídeňanů vozit zásilky tramvají je prý vysoká

Balíková stanice vídeňské MHD, vizualizace. Pramen: Wiener Linien/Robert PeresBalíková stanice vídeňské MHD, vizualizace. Pramen: Wiener Linien/Robert Peres

První testovací dodávky lze podle vídeňského dopravního podniku očekávat v roce 2024.

Město Vídeň a jeho dopravní podnik Wiener Linien posunují k realizaci nápad na přepravu zásilek v síti MHD, který se objevil loni. Nápad počítá s tím, že by cestující v městské dopravě fungovali jako kurýři. Dopravní podnik si nechal vypracovat studii proveditelnosti, která zjistila, že ochota Vídeňanů převážet zásilky „je velmi vysoká“.

Nyní hodlá dopravní podnik vymyslet a nastavit podmínky pro takovou přepravu. Podle vyjádření Wiener Linien musí být nejprve analyzovány pohyby cestujících, aby se identifikovaly vhodné tramvajové linky a nejvhodnější stanoviště pro balíkové stanice, které by měly díky solární energii fungovat i bez připojení k elektrické síti. Otevírat je bude možné pomocí QR kódů. Začal také vývoj potřebné aplikace.

První testovací dodávky lze podle vídeňského dopravního podniku očekávat v roce 2024. Loni byly odhady optimističtější, hovořily o zahájení pilotního provozu letos na jaře.

Podle odhadů podniku by cestující MHD/kurýři mohli ušetřit kolem 20 procent skleníkových plynů, které vznikají při doručování zásilek. Loni si Vídeňané objednali 113 milionů balíčků. Neustálý růst objednávek podle radnice město zatěžuje.

Dopravní podnik loni hovořil i o motivačním systému, jeho podmínky zatím nebyly zveřejněny.

Tagy kurýrní služba Vídeň Wiener Linien
47 komentářů