Český trh s autobusy v pololetí: růst, velký náskok Iveco i nečekaný bronz pro MAN

Nové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: ArrivaNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Arriva

Tuzemský trh s autobusy míří zatím podle počtu registrací k novému rekordu. Za první pololetí se v Česku nově registrovalo

Tuzemský trh s autobusy míří zatím podle počtu registrací k novému rekordu. Za první pololetí se v Česku nově registrovalo celkem 686 autobusů, o 5,37 % více než za stejné období loňského roku.

Ukazují to data Svazu dovozců automobilů. Podle nich letos prodejům výrazně dominuje Iveco: za prvních šest měsíců dodal celkem 260 nových autobusů, drží tak 38 % celého trhu. Loni v pololetí vedl SOR Libchavy, především díky zakázkám pro DPP a Transdev v Moravskoslezském kraji. Letos si výrazně pohoršil: z 227 na 159 registrovaných autobusů.

Poněkud překvapivou značkou na třetím místě je MAN, který se v Česku dlouhodobě držel na nižších postech. Letos se jich u nás registrovalo 107, což je více než čtyřnásobný nárůst v porovnání s loňskem. Za růstem je především zakázka pro Arrivu, která tyto vozy koupila pro dopravu v Plzeňském kraji. Na čtvrtém místě je se 76 autobusy Setra. Zcela se naopak propadla loni velmi úspěšná Scania, která zaznamenala velký počet registrací hlavně díky zakázce pro Dopravní společnost Ústeckého kraje.

Velkou proměnou letos prochází i žebříček podle typů autobusů. Zatímco ještě loni téměř polovinu autobusů tvořily vozy pro městskou dopravu, letos tvoří 61 % linkové autobusy. To souvisí především s velkou zakázkou pro Plzeňský kraj. Výrazně také ubylo autobusů na zemní plyn: z loňských 188 autobusů klesl počet prodaných autobusů na CNG na 71.

Tagy Iveco MAN registrace autobusů SOR trh s autobusy
3 komentáře