České dráhy zdražily síťovou jízdenku na léto, skupinová i pro všední dny začne platit od středy

Cestující v Židlochovicích. Foto: České dráhyCestující v Židlochovicích. Foto: České dráhy

Dopravce vrací na léto noční vlak k Baltu, prodlužuje otvírací dobu v ČD Muzeu v Lužné.

Neomezené cestování vlaky Českých drah po dobu jednoho či dvou týdne o prázdninách mírně podraží. České dráhy budou letos nabízet Jízdenku na léto v sedmidenní verzi za 890 Kč a za čtrnáctidenní verzi pak 1 290 Kč.

Změnu ceníku zveřejnil dopravce v tiskové zprávě k nabídce zvýhodněných jízdenek na léto. I přes zdražení o stokorunu oproti loňskému roku jde o stále bezkonkurenčně nejvýhodnější síťovou jízdenku na české železnici, se kterou stojí den železniční mobility v přepočtu na den méně než stokorunu.

V době platnosti umožňuje jízdenka volné cestování spoji Českých drah bez omezení počtu spojů nebo ujetých kilometrů. Jízdenka na léto platí ve 2. třídě, ale je možné si do 1. třídy dokoupit jednorázový doplatek. Ve vlacích s povinnou rezervací je třeba zajistit místenku. Jízdenky platí v období od 1. července do 31. srpna, v předprodeji jsou však již od 15. června. Pro držitele In Karty s aplikací (např. IN 25, IN 50 atp.) platí zvýhodněná cena 790, resp. 1 090 Kč.

Už od středy 1. června začne platit Letní skupinová jízdenka. Nabízí neomezené cestování spoji Českých drah ve 2. třídě osobních i expresních vlaků, pouze ve vlacích s povinnou rezervací je třeba zajistit rezervaci místa. Jízdenka je síťová a platí jeden den. Využívat ji lze každý den v týdnu, tedy i v pracovní dny. K cestám ji může využít skupina až 5 osob, z toho maximálně 2 lidé smí být starší 15 let. Cena celostátní jízdenky je 699 Kč a existují i levnější varianty pro Středočeský, Moravskoslezský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký, Karlovarský, Liberecký a Zlínský region a také pro Vysočinu. Podmínky jsou obdobné jako o celoroční nabídky Skupinové víkendové jízdenky. Od začátku června do konce srpna tak může celá rodina podniknout výlet z Moravy do Prahy, třeba z Ostravy, Zlína, Brna a dalších míst v jakýkoliv den v týdnu za 699 korun.

Návrat nočního vlaku k Baltu

České dráhy dnes na léto obnoví i provoz sezónního rychlíku Wydmy z Bohumína přímo na poloostrov Hel a letoviska Łeba, a Pirat do letoviska Kołobrzeg. V Bohumíně je možný přestup na tyto vlaky z různých míst České republiky. Vedle klasických vozů s místy na sezení jsou ve vlacích zařazeny polské lůžkové vagóny společnosti WARS. Vlaky odjíždí z Česka večer a ráno jsou na pobřeží Baltského moře.

Od 1. června se také rozšíří otevírací doba železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Muzeum bude otevřeno každý den včetně pondělků, které bývají v řadě muzeí zavíracím dnem. Na vybrané víkendy jsou připravené i vyhlídkové jízdy historickými vozidly nebo provoz malé úzkorozchodné drážky. Novinkou letošní sezóny je otevření půjčovny jízdních kol přímo v areálu muzea.

Tagy ČD Muzeum České dráhy Jízdenka na léto Skupinová letní jízdenka
67 komentářů