České dráhy vyměnily SIM karty ve všech vlacích, slibují stabilnější internet

Wifi připojení ve voze Českých drah. Ilustrační foto: České dráhyWifi připojení ve voze Českých drah. Ilustrační foto: České dráhy

Počet vozů a jednotek s wi-fi připojením přesáhl už tisícovku.

České dráhy dokončily v těchto dnech komplexní výměnu datových SIM karet ve svých vlacích. Díky tomu by měli mít cestující rychlejší a stabilnější připojení k internetu.

Dopravce to dnes oznámil v tiskové zprávě. Výměna probíhala čtyři měsíce, navazuje na vysoutěžený kontrakt mobilních operátorů pro poskytování datových služeb. V něm vyhrály společnosti O2 a T-Mobile. Nové SIM karty se objevily i v zahraničních soupravách zajíždějících do Česka.

„Nové SIM karty využívají plný potenciál mobilních sítí v ČR, neboť umožňují stahování dat maximální rychlostí, kterou v daném místě a čase mobilní datové sítě poskytují. Rychlost se tím pádem zvýšila a zároveň byla posílena i stabilita připojení,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

České dráhy nyní nabízejí Wi-Fi připojení v 1 046 vozech, které obsluhují více než tisíc dálkových i regionálních spojů denně. V dálkové dopravě se jedná o vlaky SC Pendolino, railjet, EC / IC, ale také o některé rychlíkové linky, jako například Svitava (Praha – Česká Třebová – Brno), Slovácký a Zlínský expres (Praha – Luhačovice / Zlín střed), Krušnohor (Praha – Ústí nad Labem – Cheb) nebo Moravan (Brno – Břeclav – Olomouc).

V regionální dopravě je pak Wi-Fi k dispozici zejména na linkách zajišťovaných moderními soupravami RegioPanter (např. ve východních Čechách, v Plzeňském a Jihočeském kraji, na Ostravsku a Brněnsku), RegioShark (např. na lince Plzeň – Domažlice a na řadě regionálních tratí v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Zlínském kraji) a RegioSpider (na Vysočině a v Libereckém kraji).

V některých regionech bude možnost připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi doplněna i do dalších modernizovaných souprav, například motorových vozů ř. 811 v Moravskoslezském kraji. Wi-Fi připojením budou vybaveny i další moderní vlaky, které jsou už ve výrobě nebo jsou aktuálně poptávané.

Tagy České dráhy wi-fi wifi
39 komentářů