Dráhy vydaly varování kvůli větru, chystají zásoby občerstvení. Letiště využije obě ranveje

Praha hlavní nádraží. Foto: Jan SůraPraha hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

České dráhy upozornily na možné komplikace v cestování vlakem v příštích dvou dnech. Důvodem je vyhlášení vysokého stupně nebezpečí z

České dráhy upozornily na možné komplikace v cestování vlakem v příštích dvou dnech. Důvodem je vyhlášení vysokého stupně nebezpečí z důvodu silného větru Českým hydrometeorologickým ústavem od nedělního večera až do úterý. Před možnými komplikace varovala i Správa železnic.

V depech budou připraveny pohotovostní lokomotivy a ve vybraných stanicích zásoby vody a občerstvení pro cestující, kteří by byli v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek nuceni na delší dobu přerušit svou cestu,“ uvedly České dráhy na svých stránkách.

Podle Českých drah budou pohotovost budou držet desítky strojvedoucích, vlakvedoucích, průvodčích, komandujících a dalších zaměstnanců Českých drah.

České dráhy vyzvaly cestující, aby se na možné komplikace připravili a vybavili se na cestu tekutinami, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost. „Zároveň apelujeme na všechny, kteří nemusejí v době platnosti výstrahy meteorologů cestovat, aby své cesty zvážili, případně odložili, zvláště pak pokud cestují například s dětmi,“ uvedl dopravce.

České dráhy podle svého vyhlášení umožní vrácení jízdenky na období od 9. do 11. února bez poplatku. Pokud během již nastoupené cesty nastanou komplikace, můžou cestující jízdní doklady s vazbou na vlak použít v uvedeném období i v jiném vlaku, než který je na jízdence uveden.

Na velký vítr se chystá i Řízení letového provozu, v případě přeletových služeb nečeká žádné zásadní komplikace. „V případě Letiště Praha může docházet podle aktuální síly a směru větru ke změnám v použití přistávacích a vzletových drah,“ uvedl mluvčí ŘLP Richard Klíma. Ruzyně má dvě ranveje, ta vedlejší je k hlavní kolmá. Jak ale Klíma dodal, rozhodnutí o provedení letu s ohledem na počasí přísluší leteckým dopravcům, cestující by tak měli získat informace především od nich.

https://www.facebook.com/Spravazeleznic/posts/1863835150413314

Tagy České dráhy Správa železnic
81 komentářů