České dráhy si pořizují licence v sousedních zemích, podrobnosti tají

Jednotky RegioPanter a RegioShark v Chomutově. Foto: České dráhyJednotky RegioPanter a RegioShark v Chomutově. Foto: České dráhy

Průlom: České dráhy si vyřizují licence, aby mohly provozovat osobní dopravu v sousedních zemích.

České dráhy se poohlížejí po obchodních příležitostech v sousedních zemích a za tím účelem si tam pořizují licence pro osobní dopravu . V měsíčníku Českých drah Železničář to uvedl člen představenstva Jiří Ješeta.

„České dráhy vlastní licenci na provoz na území Slovenska a pořizují si ji také pro další sousední země. Zajímáme se o výkony, na které zahraniční objednatelé hledají dopravce,“ uvedl Ješeta.

Na bližší informace ke svým zahraničním záměrům je ale státní dopravce skoupý. Neupřesnil ani, jak daleko je proces získání licencí. „České dráhy se zajímají o soutěže a možnosti zajištění dopravy na tratích také v zahraničí. Jedná se o potenciálně zajímavou možnost rozvoje aktivit naší společnosti. V této souvislosti analyzujeme a realizujeme příslušné kroky. S ohledem k tomu, že se jedná o obchodní strategii firmy na otevřeném konkurenčním trhu, však nemůžeme poskytovat bližší informace,“ sdělila mluvčí Vanda Rajnochová.

České dráhy nicméně už jednaly jako jeden z kandidátů na zajištění provozu na vytížené trati Bratislava – Komárno na jižním Slovensku se slovenským ministerstvem dopravy. Vstup na cizí území s vlastní licencí by nicméně znamenal narušení dosud dodržovaného principu, že s okolními státními dopravci České dráhy na zajištění spojů spolupracují a takříkajíc jim „nelezou do zelí“.

Tagy České dráhy licence Top
162 komentářů